GA: Velika odgovornost poslanika u izboru VDT

Skupština Crne Gore nije izabrala VDT jer nijedan kandidat nije dobio potrebnu tropetinsku većinu, odnosno podršku 49 poslanika
0 komentar(a)
Ažurirano: 27.03.2014. 16:57h

Odgovornost poslanika u izboru vrhovnog državnog tužioca (VDT) je velika i moraju biti svjesni trenutka u kome se Crna Gora nalazi i neophodnosti da bude izabrana osoba koja će odlučno krenuti u borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije, smatraju u Građanskoj alijansi.

Skupština Crne Gore nije izabrala VDT jer nijedan kandidat nije dobio potrebnu tropetinsku većinu, odnosno podršku 49 poslanika.

Koordinator programa vladavine prava u Građanskoj alijansi, Zoran Vujičić, rekao je da ta organizacija ne želi da špekuliše kolike šanse ima Goran Rodić da bude izabran na mjesto predsjednika VDT.

"On uliva povjerenje kao osoba koja bi mogla da sprovede neophodne korjenite reforme u tužilaštvu. Poslanici moraju biti svjesni trenutka u kome se Crna Gora nalazi i neophodnosti da se izabere osoba koja će odlučno krenuti u borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije", rekao je Vujičić agenciji MINA.

Kako je naveo, ratni zločini kao hipoteka Crne Gore moraju biti do kraja rasvijetljeni a osobe odgovorne za zločine moraju odgovarati.

Vujičić smatra da je zbog toga važan stav Rodića po tom pitanju, jer je to jedan od razloga zbog kojeg nije dobio podršku manjinskih partija u predhodnom krugu glasanja.

"Iako je izbor VDT predmet partijskih trgovina kao i izbori za Sudski savjet,sudije Ustavnog suda, Senata DRI, gdje su partije imale svoje kandidate pa je mogućnost trgovine bila veća,ovdje je ipak jedan kandidat pa postoji nada da će kod poslanika prevladati opšti interes,odnosno interes građana da imamo bolje društvo", rekao je on.

Vujičić je dodao da je i premijer danas u parlamentu rekao da Crnoj Gori treba profesionalan i odgovoran tuzilac.

"Odgovornost na poslanicima je velika, ali mi nemamo više vremena za gubljenje jer svakim odlaganjem neminovnog odlažemo korjenite reforme a sa tim i naš put ka EU se usporava. Ukoliko se VDT ne usvoji onda će mnoge maske pasti a svakako ona o iskrenosti i posvećenosti reformama a naročito onih koje se tiču organizovanog kriminala i korupcije", zaključio je on.

Bonus video: