Ključevi za 74 porodice: Četvrtak je "dan za sreću i pravi dan za useljenje"

"Još uvijek ne mogu da vjerujem da sam vlasnik stana poslije 17 godina podstanarskog života"
104 pregleda 4 komentar(a)
Ažurirano: 27.03.2014. 19:11h

Nakon 17 godina podstanarskog života profesor iz Prve srednje stručne škole u Nikšiću Milan Đurđevac konačno je dobio krov nad glavom. Ključ u ruke od stana bio je dovoljan da zaboravi na čekanja i nervozu što useljenje kasni tri mjeseca.

"Kada se sve ovo završilo zaboravi se to čekanje i nervoza. Jako se lijepo osjećam jer riješen je veliki životni problem. Još uvijek ne mogu da vjerujem da sam vlasnik stana poslije 17 godina podstanarskog života i izdvojenih sredstava za otprilike vrijednost ovoga stana koja su data nekom drugom“, kazao je Đurđevac jedva suzdržavajući emocije.

A supruga, kćerka, sin i otac čekali su da se konačno zalije spostveni krov nad glavom.

TV Vijesti, Darko Bulatović

Pored Đurđevca juče su ključeve dobili još 69 prosvjetnih radnika i četiri medicinara. Stanari su se šalili da je četvrtak namjerno izabran za podjelu ključeva jer, kako rekoše, to je „dan za sreću i pravi dan za useljenje“.

Zgrada, koju je uradila Stambena zadruga „Solidarno“, u saradnji sa Sindikatom prosvjete, lokalnom upravom i resornim ministarstvom, nalazi se u gradskoj mjesnoj zajednici Grudska mahala, a njena vrijednost je preko 3,2 miliona eura.

Kako je objasnio Ljubomir Drašković, predstavnik nadzornog odbora Zadruge, cijena kvadrata stana je 635 eura – 40 odsto platili su prosvjetari, a 60 odsto Zadruga kojoj će stanari uložena sredstva vraćati narednih 25 godina sa kamatom od jedan odsto.

Pavićević je pozvao Vladu i resorno ministarstvo da više povedu računa o prosvjetnim radnicima jer ni jedna država ne može prosperirati i graditi budućnost ako nema dobro i kvalitetno obrazovanje

Zvonko Pavićević, predsjednik Sindikata prosvjete, kazao je da je Stambena zadruga osnovana prije desetak godina sa ciljem da pomogne prosvjetnim radnicima da riješe jedno od najvažnijih pitanja – krov nad glavom.

„Željeli smo da nadomjestimo ono što je možda i neko drugi trebalo više da radi nego sindikat, ali smo vremenom uspostavili dobru saradnju sa resornim ministarstvom i lokalnim samoupravama koje su razumjele probleme prosvjetnih radnika u svojim gradovima“, kazao je Pavićević i posebno istakao dobru saradnju sa ministrom Slavoljubom Stijepovićem.

Pavićević je pozvao Vladu i resorno ministarstvo da više povedu računa o prosvjetnim radnicima jer ni jedna država ne može prosperirati i graditi budućnost ako nema dobro i kvalitetno obrazovanje.

Zoran Stanišić, direktor Stambene zadruge, kazao je da „Solidarno“ krase djela a ne riječi i izvinio se stanarima što se useljenje, koje je trebalo da se dogodi krajem prošle godine, malo prolongiralo. Stanarima je ključeve uručio predsjednik Upravnog odbora Stambene zadruge Predrag Ražnatović.

U naredne tri godine Vlada će izdvojiti 1,35 miliona eura

Vesna Vučurović, pomoćnica ministra prosvjete, kazala je da su Vlada i resorno ministarstvo od osnivanja Stambene zadruge „Solidarno“ do danas, za rješavanje stambenih potreba prosvjetnih radnika, izdvojili oko 3,5 miliona eura.

Prema njenim riječima Stambena zadruga, u saradnji sa Sindikatom prosvjete i resornim ministarstvom, izgradila je ili je u toku izgradnja 516 stambenih jedinica u 14 opština, a dodijeljeno je 1.199 kredita za individualno rješavanje stambenih problema.

Podsjetila je i na sporazum koji je Vlada potpisala sa Sindikatom prosvjete i kojim se obavezala da će u naredne tri godine obezbijediti oko 1,35 miliona eura za rješavanje stambenih pitanja prosvjetnih radnika.

Galerija

Bonus video: