OBJAVLJEN POLUGODIŠNJI IZVJEŠTAJ

Unutrašnja kontrola predložila disciplinske postupke protiv tri policijska službenika

Službenici Odjeljena su u prvih šest mjeseci dobili 16 pritužbi građana na postupanje policajaca i u četiri slučaja pritužbe ocijenili osnovanim
71 pregleda 1 komentar(a)
Policajci, Foto: Boris Pejović
Policajci, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 18.08.2018. 12:58h

Odjeljenje za unutrašnju kontrolu policije predložilo je pokretanje disciplinskih postupaka protiv tri policijska službenika zbog osnovanje sumnje da su počinili teže povrede službene dužnosti.

Službenici Odjeljena su u prvih šest mjeseci dobili 16 pritužbi građana na postupanje policajaca i u četiri slučaja pritužbe ocijenili osnovanim.

"U dva slučaja podnijeti su predlozi za pokretanje disciplinskih postupaka protiv tri policijska službenika zbog osnovanje sumnje da su počinili teže povrede službene dužnosti“, navodi se u polugodišnjem Izvještaju o radu Odjeljenja.

Kako se dodaje, u jednom slučaju utvrđeno je da su policijski službenici počinili propust u radu neizdavanjem potvrde o privremeno oduzetom predmetu sa mjesta događaja, ali je konstatovano da je slučaj zastario za pokretanje disciplinskog postupka.

Izvještaj o provjerama dostavljen je nadležnom državnom tužilaštvu, na konačnu ocjenu i odlučivanje o postojanju elemenata krivične odgovornosti u radnjama policijskih službenika.

"U jednom slučaju utvrđeno je da je pritužba osnovana ali i činjenice da su od strane nadležen organbizacione jedinice policije u kojoj je raspoređen policijski službenik već preduzete zakonske mjere u cilju utvrđivanja prekršajne i discpilinske odgovornosti“, kaže se u Izvještaju.

U preostalih 12 slučajeva, kako se precizira, pritužbe su ocijenje neosnovanim, jer u postupcima kontrole nijesu utvrđene činjenice i dokazi kojima bi se potvrdili navodi pritužbi.

"I pored toga u dva slučaja u kojima se pritužbe ocijenjene neosnovanim, izvještaji o provjerama dostavljeni su nadležnim državnim tužilaštvima na konačnu odluku i odlučivanje o eventualnom postojanju elemenata krivičnog djela u postupanju policijskih službenika“, piše u dokumentu.

Građani su se najviše žalili na postupanje policijskih službenika policije opšte nadležnosti – deset pritužbi, od čega se osam odnosilo na službenike koji vrše poslove održavanja javnog reda i mira.

U Izvještaju se navodi da su, u postupcima unutrašnje kontrole povodom pritužbi, u tri slučaja utvrđene činjenice i dokazi o nezakonitom ili neprofesionalnom postupanju policijskih službenika koji vrše poslove održavanja javnog reda i mira.

Odjeljenju su stigle četiri pritužbe na postupanje službenika kriminalističke policije i po jedna na postupanje službenika granične policije i Sektora za obezbjeđenje ličnosti i objekata.

Pritužbe građana su se, kako se navodi u dokumentu, u 13 slučajeva sadržinski odnosile na način vršenja policijskih poslova i primjenu policijskih ovlašćenja, a u tri slučaja na ponašanje policajaca van službe.

U izvještajnom periodu stigle su dvije pritužbe građana o zlostavljanju ili nezakonitoj upotrebi prinude.

"Sačinjeni spisi u postupcima unutrašnje kontrole dostavljeni su nadležnim državnim tužilaštvima na konačnu ocjenu i odlučivanje o postojanju elemenata krivične odgovornosti u postupanju policijskih službenika", kaže se u Izvještaju.