Organizacije za prava LGBT podnijele pritužbu protiv Srpske liste

Iz Kvir Montenegra takođe ističu da nastavljaju monitoring slučajeva kršenja ljudskih prava LGBT osoba u Crnoj Gori
122 pregleda 9 komentar(a)
LGBT zastava, Foto: Wikipedia
LGBT zastava, Foto: Wikipedia
Ažurirano: 27.03.2014. 17:32h

Nevladina organizacija Kvir Montenegro podnijela je danas pritužbu Ombudsmanu protiv partije Srpska liste zbog podsticanja na diskriminaciju i širenja mržnje prema LGBT osobama.

"Tokom predizborne kampanje za lokalne izbore u Beranama koji su održani 9. marta ove godine, „Srpska lista - Anđelko Bubanja“ je u video spotu kampanje pozivala stanovništvo da glasa za tu političku partiju ukoliko su protiv održavanja „gej parade“. Ova partija je na taj način direktno kršila osnovna ljudska prava LGBT osoba, podsticala na diskriminaciju i širila mržnju prema LGBT osobama u Crnoj Gori", ističu iz ove NVO.

Osim Zakona o zabrani diskriminacije koji je prekršen, Kvir Montenegro se posebno osvrće na činjenicu da je Članom 5. Zakona o političkim partijama, između ostalog, propisano da je, zabranjeno djelovanje partije čiji su ciljevi usmjereni na „kršenje Ustavom zajemčenih ljudskih prava i sloboda, izazivanje i podsticanje nacionalne, rasne, vjerske i druge mržnje ili netrpeljivosti.“

"Kvir Montenegro očekuje da će se Institucija Zaštitnika ljudskih prava i sloboda Crne Gore ozbiljno procesuirati upućenu prijavu, te istu riješiti u skladu sa svim pozitivnim propisima Crne Gore. Kao organizatori Nacionalne povorke ponosa LGBT osoba „Montenegro Pride“ zahtijevamo i javno izvinjenje „Srpske liste“ svim LGBT osobama u Crnoj Gori", rečeno je iz ove NVO.

Iz Kvir Montenegra takođe ističu da u susret Montenegro Pride-u koji će biti održan u junu ove godine u Podgorici, nastavljaju monitoring slučajeva kršenja ljudskih prava LGBT osoba u Crnoj Gori i njihovo prijavljivanje nadležnim organima.

LGBT Forum progres je podržavao podnošenje prijave od strane partnerske i sestrinske nevladine organizacije (NVO) “Kvir Montenegro”. Iz te NVO su podsjetili da su marta, nadležnom državnom tužilaštvu dostavila na ocjenu i odlučivanje prijavu zbog medijske promocije zabrane javnih okupljanja LGBT osoba tokom lokalnih izbora u opštini Berane.

LGBT Forum Progres se, kako navode, nije odlučio za upućivanje pritužbe instituciji Zaštitnika ljudskih prava i sloboda Crne Gore iz razloga što se "taj mehanizam u praksi, na žalost, pokazuje nedjelotvornim".

"Kod Ombudsmana, već duži period, na čekanju se nalazi čitav niz naših pritužbi zbog diskriminacije. Prinuđeni smo da sami ili sudskim putem putem tražimo rješenje za brojne nagomilane probleme", navodi se u saopštenju te partije.

“Srbine, ako si protiv NATO pakta, ako si protiv ulaska u Evropsku Uniju koja je priznala Kosovo, ako si protiv održavanja gej parada, ako si spreman da braniš srpsku crkvu, ako tražiš političku opciju koja se bori za tvoje radno mjesto i ravnopravnost sa drugima onda je u Beranama tvoj izbor Srpska Lista – Anđelko Bubanja!"

“Srbine, ako si protiv NATO pakta, ako si protiv ulaska u Evropsku Uniju koja je priznala Kosovo, ako si protiv održavanja gej parada, ako si spreman da braniš srpsku crkvu, ako tražiš političku opciju koja se bori za tvoje radno mjesto i ravnopravnost sa drugima onda je u Beranama tvoj izbor Srpska Lista – Anđelko Bubanja! Zaokruži broj 10 – Srpska Lista – za sve nas!", navodi se u reklamnom političkom bloku “Srpske Liste”, podsjećaju iz LGBT Foruma Progres.

LGBT Forum Progres svojevremeno je podnio prijavu protiv građanina M.Đ. iz Nikšića, koji je u jednom štampanom mediju dao izjavu pod nazivom “Za tako nešto se dobijaju batine”, gdje je je ODT pružio obavještenje da nije našao elemente krivične ili prekršajne odgovornosti konkretnog građanina već da će se utvrditi odgovornost medija, i odgovornih osoba u njemu, zbog objavljivanja konkretnog sadržaja.

Krajem 2012. godine, ODT u Podgorici, informisao je LGBT Forum Progres da je tužilaštvo podnijelo Područnom organu za prekršaje u Podgorici, zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka protiv okrivljenog pravnog lica, i odgovornih osoba u njemu, u kojem su postupku oglašeni krivim i kažnjeni u skladu sa zakonom.

"Činjenica da je Radio i Televizija Crne Gore prihvatila i omogućila emitovanje sadržaja političkog subjekta “Srpska Lista”, po ocjeni NVO “LGBT Forum Progres”, podstiče se diskrimimacija LGBT osoba, i što je najvažnije krše programski principi i standardi javnog servisa. Iz tog razloga upućena je i predstavka Savjetu RTCG odnosno njegovoj Komisiji za predstavke i prigovore slušalaca i gledalaca", navode iz LGBT Foruma Progres.

Bonus video: