Nezavisne novine: I Crna Gora pod lupom NSA

NSA je priznala, kako su prenijele agencije, da uhodi široku lepezu institucija i pojedinaca, poput trgovinskih ustanova, političara i narko-kartela
0 komentar(a)
NSA, Foto: Beta/AP
NSA, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 27.03.2014. 10:35h

I Crna Gora je među državama koje su pod većim stepenom špijunaže od strane NSA, smatraju bezbjednosni stručnjaci, pišu banjalučke Nezavisne novine.

Pod lupom su građani Bosne i Hercegovine i Hrvatske, BIH zbog organizovanog kriminala i potencijalnog terorizma, dok je Srbija u redu država iz kojih se prikuplja najmanje informacija.

NSA je priznala, kako su prenijele agencije, da uhodi široku lepezu institucija i pojedinaca, poput trgovinskih ustanova, političara i narko-kartela, ali pošteđeni nisu ni mnogobrojni stanovnici evropskih zemalja koji se bave sasvim običnim poslovima.

"Od 100.000 ljudi koji su meta špijuniranja, njih 70 odsto to uopšte ne zna", pojašnjavaju bezbjednosni stručnjaci, ističući da, ipak, "obični" građani koji se nisu ogriješili o zakon nemaju razloga za strah.

NSA samo tokom marta prošle godine presrela je oko 97 biliona digitalnih podataka o telefonskim pozivima i razmjenjenim elektronskim porukama iz cijelog svijeta. Na taj način otkriva se s kim potencijalno opasne osobe komuniciraju, koliko i odakle razgovaraju ili se dopisuju, pišu Nezavisne novine.

Bonus video: