"Borovi četnici" napali Blok 5

Gnijezdo sa insektima juče je skinuto sa bora, a potom spaljeno...
170 pregleda 28 komentar(a)
Ažurirano: 27.03.2014. 16:35h

Opasna štetočina - borov četnik - za samo nekoliko dana opustošila je grane jednog stabla u podgoričkom Bloku 5, a gnijezdo opasnog insekta juče je spaljeno.

Radnici “Zelenila” juče su uništili “četnike” nastanjene na boru u Ulici Meše Selimovića, nakon što ih je novinarka “Vijesti” u utorak obavijestila o pojavi opasne štetočine.

Prethodno je, za samo nekoliko dana, štetočina uništila iglice bora, ugrozivši i okolne četinare.

Profesorica entomologije (nauke o insektima) na Biotehničkom institutu Snježana Hrnčić utvrdila je da je riječ o štetnom insektu, nakon što je na poziv “Vijesti” pogledala gnijezda i grane napadnutog bora.

"Nesumnjivo je riječ o borovom litijašu, četniku, jednom od najvećih štetočina bora", kazala je Hrnčić "Vijestima".

Osim što uništava borove, četnik može da bude štetan i po zdravlje ljudi.

"Gusjenice imaju žarne dlake koje, u dodiru sa kožom, mogu da izazovu alergiju", rekla je Hrnčić.

Ona je kazala da četniku pogoduje mediteranska klima i da se javlja samo u toplijim predjelima, ali da nije znala da se ugnijezdio u Bloku V.

Hrnčić je pojasnila da ženka borovog četnika polaže jaja na iglicama borova, zalijepi ih i napravi leglo.

"U avgustu se ispile larve, koje se do zime presvuku još dva puta i potom formiraju gusjenična gnijezda", rekla je Hrnčić, istakavši da bi gnijezda trebalo uklanjati već tokom zime.

Ona je pojasnila i po čemu je opasna štetočina dobila ime.

"Gusjenice u proljeće, isključivo noću, izlaze iz gnijezda i pojedu iglice, spuste se u četama jedna za drugom i pređu na drugo stablo. Otuda i naziv borov četnik", kazala je Hrnčić.

Stanari obližnje zgrade primijetili su gnijezda na najvišim granama borova i, sumnjajući da je riječ o nekom rijetkom parazitu, pozvali su gradsko "Zelenilo".

Predsjednik Skupštine stanara zgrade u Ulici Meše Selimovića 10 Vlado Kapor istakao je da je u više navrata zvao “Zelenilo” i da mu je odgovoreno da će poslati inženjera da utvdi o čemu je riječ, kao što je i učinjeno.

Iako su juče uništeni, Hrnjić nije isključila mogućnost da su se četnici ugnijezdili i na obližnjem drveću, na kojima iglice još nijesu pojedene. Ako su uspjeli da pređu, pojasnila je ona, krenuće da brste iglice već sa prvim suncem.

Insekt primijećen i na Gorici, uništava se makazama i vatrom

Pomoćnica direktora za tehničko operativne poslove u "Zelenilu" Tijana Perović kazala je juče “Vijestima” da je borov četnik primijećen u park-šumi Gorica, na Ćemovskom polju i u Zlatičkoj šumi, ali ne u mjeri koja bi mogla da ugrozi borove.

"Uklanjanje ove štetočine vrši se specijalizovanim makazama i nakon toga gnijezda se spaljuju, a hemijski se nikako ne smiju tretirati", pojasnila je Perović, istakavši da štetočina napada uglavnom crni i alepski bor.

Te vrste borova preovladavaju u praktično svim gradskim park-šumama i na Ćemovskom polju.

Galerija

Bonus video: