Bespravna gradnja u Rožajama: Džamija ima samo donatora

Sekretar za uređenje prostora rekao je da im IZ-a, niti bilo ko drugi nije podnio zahtjev za građevinsku dozvolu
116 pregleda 73 komentar(a)
džamija, Rožaje, Foto: Aida Skorupan
džamija, Rožaje, Foto: Aida Skorupan
Ažurirano: 26.03.2014. 19:05h

Rožajski odbor Islamske zajednice (IZ), uz podršku reisa Rifata Fejzića, započeo je nelegalno izgradnju džamije na “Ćatovskim livadama” na Bandžovom brdu. Kopanju temelja je, prije tri dana, prisustvovao i reis koji je najavio da se uskoro očekuje i postavljanje kamena temeljca.

Na FB stranici Opštinskog odbora IZ Rožaje stoji da je reis gradnju vjerskog objekta dogovorio sa donatorom, rožajskim iseljenikom i uspješnim njemačkim preduzetnikom Sadrijom Sakom Dacićem.

“Vijesti” nezvanično saznaju da je Dacić pristao da finansira izgradnju džamije uz dogovor da se za građevinsku dozvolu i ostalu papirologiju pobrine Islamska zajednica, odnosno reis Fejzić.

Od Dacića, koji živi i radi u Njemačkoj, nije bilo moguće dobiti komentar u vezi sa nelegalnom izgradnjom objekta, dok su iz rožajskog odbora Islamske zajednice “Vijestima” preporučili da se o tome ne piše.

“Početkom aprila će biti postavljen kamen temeljac, pa tada objavite. Najbolje je da ništa o tome ne pišete, nije toliko bitno”, rekao je “Vijestima” izvor iz Opštinskog odbora Islamske zajednice u Rožajama, koji nije želio da mu se pominje ime u novinama, niti je želio da otkrije ko će biti izvođač radova, kao ni koliko će koštati izgradnja džamije.

“Za sve se obratite investitoru Daciću koji je prihvatio projekat Islamske zajednice. On ima pravo da odabere bilo kog izvođača radova”, rekao je sagovornik “Vijesti” iz odbora Islamske zajednice.

Animacija budućeg vjesrskog objekta koji finansira iseljenik

Na pitanje da li je i kada će biti raspisan tender za izvođača radova, on je dopisnici “Vijesti” odgovorio “koji si ti arsuz”.

Prema dobro obaviještenim izvorima “Vijesti”, Sako Dacić je prisan prijatelj sa predsjednikom Bošnjačke stranke i potpredsjednikom Vlade Rafetom Husovićem.

Od reisa, koji je i član Bošnjačke stranke, i koji javno u džamijama propagira ideju te partije, nije bilo moguće saznati da li izgradnja vjerskog objekta na Bandžovom brdu ima veze sa predizbornom kampanjom, niti dobiti komentar o učestvovanju u krivičnom djelu nelegalne gradnje. On juče nije odgovarao na uporne i brojne pozive “Vijesti”.

Za potrebe mještana Bandžovog brda je prije nekoliko godina izgrađena nova džamija, pa se postavlja pitanje osnovanosti novog vjerskog objekta ukoliko nije riječ o želji dobrotvora da u rodnom mjestu ostavi nešto po čemu će ga pominjati.

“Dacić je uzoran i čestit čovjek, veliki radnik i rodoljub. Pri tom živi u zemlji koja je poznata po vladavini prava i sumnjam da bi sebi dozvolio da investira u nelegalnu gradnju, ma o čemu se radilo. Ako je spreman da da novac za džamiju, vjerujem da je spreman da izdvoji i za dozvolu. Nije kod njega, negdje drugo je zapelo”, smatra Dacićev prijatelj koji nije želio da mu se ime pominje.

Sekretar za uređenje prostora i zaštitu životne sredine u Opštini Rožaje Arbin Kalač je “Vijestima” rekao da Islamska zajednica, niti bilo ko drugi nije podnio zahtjev za građevinsku dozvolu za izgradnju džamije na Bandžovom brdu.

Sekretar za uređenje prostora i zaštitu životne sredine u Opštini Rožaje Arbin Kalač je “Vijestima” rekao da Islamska zajednica, niti bilo ko drugi nije podnio zahtjev za građevinsku dozvolu za izgradnju džamije na Bandžovom brdu

“Jedini zahtjev koji je podnijela Islamska zajednica je zahtjev za izmjenu Detaljnog urbanističkog plana na dijelu u kojem se nalaze i “Ćatovske livade”, kazao je juče Kalač.

Prema njegovim riječima, građevinsku dozvolu nema ni džamija, koja je završena prije tri - četiri godine, a koja se nalazi u blizini mjesta gdje bi trebalo da se podigne novi vjerski objekat. Od nekoliko desetina džamija u Rožajama, građevinske dozvole, prema Kalačevim riječima, imaju jedino one u Ibarcu i Suhom Polju.

Građevinski inspektor: Prvi put čujem to od vas, vidjećemo o čemu je riječ

Građevinski inspektor Ragip Deljanin kazao je “Vijestima” da su do prije tri godine za nelegalne objekte bile zadužene inspekcije formirane pri opštinama, te da on ne zna da li iz ranijeg perioda ima džamija i crkava koje nemaju građevinsku dozvolu.

“U posljednje tri godine, od kada je te poslove preuzela republička građevinska inspekcija, nemam informaciju o nelegalno sagrađenim vjerskim objektima. O džamiji za koju su iskopani temelji sam čuo od vas. U najkraćem vremenskom roku ću obići gradilište, provjeriti činjenice i preduzeti zakonom određene mjere”, rekao je “Vijestima” Deljanin.

Potvrdio je pravne odredbe da graditelji i u slučaju vjerskih objekata moraju poštovati zakon.

“Nema privilegija”, tvrdi građevinski inspektor.

Bonus video: