Vježba u slučaju ekološkog incidenta: Slovenci pomagali u sanaciji

Prema scenariju, došlo je do nasukanja jahte „Neverina“ koju je „glumila“ ronilačka barkasa BRM-85
183 pregleda 1 komentar(a)
Ažurirano: 25.03.2014. 16:46h

Reagovanje u slučaju nesreće na moru sa izlivanjem nafte, bila je tema vježbe Mornarice Vojske Crne Gor ei Mornarice Slovenije u akvatorijumu Tivatskog zaliva, a koja je istovremeno bila i prilika da se pokaže interresorska saradnja svih državnih institucija Crne Gore uključenih u sistem civilne bezbjednosti na moru.

U vježbi je učestvovao višenamjenski patrolni brod VNL-11 „Triglav“ Mornarice Slovenije i osmočlani tim Civilne zaštite te države, dva helikoptera tipa „gazela“ Vazduhoplovstva VCG, plovila Mornarice VCG – pučinski remorker PR-41 „Orada“, lučki remorker LR-77, motorni čamac „polycat“, dva brza RHIB-a tipa „valiant“, ekološki brod „EKO-1“ Uprave pomorske sigurnosti Crne Gore, barža „EKO-2“, plovilo Lučke kapetanije Kotor, patrolni brod P-110 „Herceg Novi“ Pomorske policije, kao i pripadnici Odrreda za spašavanje i pomorskog odreda MCG i predstavnici Direktorata za vanredne situacije MUP-a.

U vježbi koju su sa palube remorkera PR-41 nadgledali komandant MCG, kapetan bojnog broda Darko Vuković i direktor UPS Crne Gore kapetan Vladan Radonjić, učestvovalo je oko 120 ljudi na licu mjesta, kao i Koordinacioni centar za spašavanje na moru MRCC Bar.

Prema scenariju vježbe, u Tivatskom zalivu došlo je do nasukanja jahte „Neverina“ koju je „glumila“ ronilačka barkasa BRM-85. Nakon poziva za pomoć Koordinacioni centar je pokrenuo čitav sistem za regaovanje u vanrednim situacijama. Helikopteri VCG izvršili su izviđanje iz vazduha unesrećenog broda i mrlje od nafte koja je istekla iz oštećene jahte i širila se po zalivu.

Medicinski tim MCG pružio je prvu pomoć jednom povrijeđenom članu posade jahte, vojni roniocu pregledali su podvodi dio trupa i privremeno sanirali oštećenja, da bi remorker na lice mjesta doteglio baržu „EKO-2“ sa koje je u more spuštena plutajuća brana i skimerom „pokupljena“ masna mrlja. Slovenački „Triglav“ i naš remorker „Orada“ potom su sistemom potkovice, zajedno vukli drugu branu koju su u međuvremenu pripremili pripadnici slovenačke Civilne zaštite i sa njome zaustavili širenje navodne naftne mrlje na akvatoriju prema Bijeloj.

Vježba je okončana na obali u Petrovićima, gdje je poseban Terenski tim MCG, plutajućom branom, disperzantima, apsorberima i ostalom posebnom tehničkom opremom, demostrirao sanaciju zagađenja mora i obale naftom.

„Ova vježba predstavlja implementaciju u praksi zakonskih riješenja o zaštiti mora sa plovnih objekata i nacionalnog plana koji predviđa stvaranje sistema državnih službi za odgovor na ovakve vanredne situacije. Uspjeli smo napraviti jedan interrsorski sistem koji, korištenjem svih sredstava koja su na raspolaganju raznim državnim organima, može da adekvatno reaguje. Vježba je poi meni, potpuno uspjela i od danas smo još spremniji da odgovorimo na eventualne nesreće koje bi se dogodile na našem moru“, kazao je direktor UPS Crne Gore, kapetan Vladan Radonjić.

Komandant MCG, kapetan bojnog broda Darko Vuković naglasio je složenost vježbe koja je angažovala sve nadležne državnme institicije Crne Gore, ali i goste iz Slovenije.

„Budući da je ovo bila vojno-civilna, ali istovremeno i međunarodna vježba, morali smo voditi računa i o primjeni potpuno drugih standarda koji se u takvim međunarodnim aktivnostima primjenjuju i u komunikaciji, u zajedičkom manevrisanju brodova i svemu ostalom“, kazao je Vuković dodajući da ADRION inicijativa čije su članice države jadransko-jonskog regiona, kreće korak dalje potpisivanjem multilateralnog tehničkog sporazuma „koji će omogućiti pravne pretpostavke za angažovanje naših plovnih sastava u različitim situacijama, posebno u slučaju zagađenja mora“.

Rok Kamenšek iz Uprave za zaštitu i spašavanje Slovenije naglasio je da je vježba potpuno uspjela i dokazala da službe dvju država mogu uspješno sarađivati u slučaju ekoloških incidenata na moru.

Galerija

Bonus video: