"Vozači, ako ste spremni da zauzmete naše mjesto, hoćete li da vam damo i naša kolica"

“Nekada za posljedicu nepropisno parkiranje može dovesti i do fizičkih povreda osoba s invaliditetom"
68 pregleda 7 komentar(a)
Ažurirano: 25.03.2014. 14:50h

"Vozači, ako ste spremni da zauzmete naše mjesto ili blokirate naše kretanje, hoćete li da vam damo i naša kolica. Zato uvijek razmislite prije nego što uradite: Gdje ćete parkirati vašu savjest ", navode iz Udruženja mladih sa hendikepom (UMHCG) na flajeru koji najavljuje početak kampanje tokom koje će građani moći da Komunalnoj policiji u Podgorici prijave nepropisno parkiranje.

Kampanja počinje danas i biće realizovana u saradnji sa komunalnom policijom. U pitanju je inicijativa Marine Vujačić, izvršne direktorice UMHCG, koju je ona saopštila još prije više od mjesec, kao jedan od učesnika projekta Centra za demokratsku tranziciju i UNDP-a “Crna Gora na Tviteru - uključi se u promjene”. Vujačić je tada sa naloga @cgtvituje vodila diskusiju o problemima lica sa invaliditetom, i pored ostalog, navela i probleme koje licima sa invaliditetom uzroukuju vozači nepropisno se parkirajući.

Kako idem kod zubara i ginekologa? Kako plaćam račune na šalterima? >>>

Nepropisno parkiranje, posebno vozila bez oznake, na mjestima predviđenim za osobe s invaliditetom, kao i nepropisno parkiranje vozila na spuštenim ivičnjačima i trotoarima, kako je kazala, ograničava, a često i u potpunosti onemogućava osobe s invaliditetom, posebno korisnike kolica i osobe koje se kreću uz pomoć nekog drugog pomagala, da se slobodno i samostalno kreću.

“Nekada za posljedicu nepropisno parkiranje može dovesti i do fizičkih povreda osoba s invaliditetom, u slučaju kada se one, u nemogućnosti da koriste spušteni ivičnjak zauzet nepropisno parkiranim autom, kolicima spuštaju na ulicu na mjestima koja nijesu pristupačna i predviđena za kretanje ulicom ili se jednostavno cijelo vrijeme kreću glavnom ulicom uz opasnost i rizik da dožive saobraćajni udes”, kazala je Vujačić.

“UMHCG je u posljednjih 20 dana dva puta pozvao Komunalnu policiju, odnosno prijavio nepropisno parkiranje automobila bez oznake na obilježenom parking mjestu ispred prostorija UMHCG, jer je na taj način bilo onemogućeno parkiranje našeg vozila sa hidrauličnom platformom koje se koristi za prevoz zaposlenih i studenata s invaliditetom. Na taj način, ukoliko se ne ostavi dovoljan prostor, a auto mora parkirati na nekom drugom mjestu, često osobe s invaliditetom ne mogu samostalno, a često i uopšte ne mogu ući u automobil”, objašnjava Vujačić.

Prema njenim riječima, vozači su često grubi u sličnim situacijama i ne razumiju i nisu svjesni posljedica takvog parkiranja. Stoga u UMHCG žele da kampanjom koju realizuju saradnji sa Komunalnom policijom, utiču na podizanje svijesti vozača.

“Koliko je društvo needukovano o ovom problemu dovoljno pokazuje i činjenica da se nerijetko u Podgorici na spuštenom ivičnjaku nalazi žardinjera ili drugi predmet koji opet onemogućava kretanje korisnika kolica”, kaže Vujačić.

Novac od naplaćenih kazni za nepropisno parkiranje mogao bi da dijelom bude preusmjeren za aktivnosti prilagođavanja, odnosno izgradnje pristupačnih ivičnjaka, što bi olakšalo kretanje lica sa invaliditetom. Takav predlog uputiće Glavnom gradu UMHCG, kazala je Vujačić.

Bonus video: