Podgorica: Otvoren EU info centar

Eduard Kukan je kazao da je otvaranje Centra značajno za pristupanje Crne Gore EU te da je time dobijeno mjesto da se svi koje zanima EU informišu o tome
625 pregleda 2 komentar(a)
Ažurirano: 25.03.2014. 14:32h

Himnom Evropske Unije “Oda radosti” u Podgorici je otvoren EU info centar, koji građanima treba da pruži podatke o svemu što im nudi Evropska unija.

Svečanosti su prisustvovali Eduard Kukan, vođa delegacije EU za odnose sa Bosnom, Srbijom i Crnom Gorom, visoki zvaničnik Evropske komisije Dirk Lange i šef misije EU u Crnoj Gori Mitja Drobnič i predsjednik Filip Vujanović.

Eduard Kukan je kazao da je otvaranje Centra značajno za pristupanje Crne Gore EU te da je time dobijeno mjesto da se svi koje zanima EU informišu o tome.

"Ovo je pravo mjesto za susret čak i onih koji ne vole EU i nadam se da će i ti ljudi biti ubijeđeni od većine da je EU budućnost vaše zemlje", poručio je Kukan, pohvalivši i lokaciju na kojoj je smješten EU centar.

On je kazao da građani treba da budu ponosni jer je Crna Gora sada lider u evropskim integracijama te da je Evropski parlament zadovoljan napretkom Crne Gore u pregovorima o članstvu.

Sa otvaranja (Foto: Savo Prelević)

Kukan je naveo da je pred Crnom Gorom i dalje mnogo posla i obaveza na evropskom putu i da će i nakon učlanjenja, ti zadaci biti još teži.

Drobnič je kazao da je njihova uloga ne samo da objašnjavaju politiku EU zvaničnicima Crne Gore, već i komunikacija sa građanima.

“Očekivani ulazak u EU možda će se desiti pre nego što ste očekivali, ali ona će najviše doneti omladini,”rekao je Drobnič.

Filip Vujanović je zahvalio EU što će građani u Centru dobiti informacije o budućnosti i vrednostima EU, navodeći da ona time pokazuje da je okrenuta njima.

Na konkursu za najblju priču na temu “Šta za mene znači EU” pobjedila je Leposava Đurković,učenica sa Žabljaka koja je pročitala svoj rad.

Sa otvaranja (Foto: Savo Prelević)

EU Info centar finansira Evropska unija sa 307.000 eura a projekat vodi italijanska kompanija za konsalting “Eurosupport-Fineurop Support Srl”,koja je ranije već radila slične poslove za liberijsku Vladu. Njeni partneri su makedonska “Imika” i podgorički “Art communications”. Imika je takođe imala aranžmane sa EU, dok je podgorička firma za komunikacije novoosnovana i njen većinski vlasnik je sin rektora Pravnog fakulteta UDG Boris Vukčević.

EU Info centar se nalazi u zgradi Zeta gradnje, kod stadiona Budućnost u centru grada.

Galerija

Bonus video: