SNP podsjeća tužioca: Prodaja "Avale" je isto što i Košljun

"Akteri afere "Avala" su šef DPS-a, njegova sestra i sa njima povezana lica", kazao je šef odborničkog kluba SNP-a Mijomir Pejović
11 komentar(a)
Ažurirano: 25.03.2014. 13:52h

Budvanski SNP pozvao je specijalnu tužiteljku za organizovani kriminal da ne primjenjuje dvostruke aršine i da je, ako je pritvorila aktere u aferi Košljun, "u Spuž trebala da pošalje i organizovanu kriminalnu grupu u privatizaciji Avale na čelu sa predsjednikom DPS Milom Đukanovićem".

Ističući da su identične situacije u obje afere, u kojima učesnici nadmetanja priznaju da su prethodno bili upućeni koliku cijenu da ponude, u SNP kažu da je u prvom slučaju bila u pitanju opštinska zemlja, a u drugom elitni hotela “Avala“ u srcu Budve.

Specijalno tužilaštvo pokrenulo je istragu protiv gradonačelnika Budve Lazara Rađenovića, premijerovog savjetnika Aleksandra Tičića i članice uprave Prve banke Jelice Petričević nakon što je direktor preduzeća “SP Luna” Vido Rađenović kazao da je cijeli posao preprodaje opštinske zemlje na brdu Košljun bio unaprijed dogovoren, za što su lokalni funkcioneri uzeli pola miliona eura.

Šef odborničkog kluba SNP-a Mijomir Pejović ocijenio je da postoje identične stvari u obje afere, ali da se tužilaštvo različito ponaša.

"Prošle godine, tokom suđenja u Londonu, pred tamošnjim sudom, sadašnji vlasnik hotela, izvjesni ruski državljanin, je kazao na tom suđenju da je prilikom privatizacije hotela njemu prišao nekadašanji direktor HG "Budvanska rivijera" i šapnuo mu koliku cijenu da ponudi na tom nadmetanju. Jasno je da je to bila jedna organizovana, kriminalna grupa koja je na taj način sprovela privatizaciju hotela", rekao je Pejović.

Prema njegovim riječima, nevjerovatno je da niko od učesnika te afere, nije procesuiran:

"Samo zbog toga što su akteri druge afere predsjednik DPS, njegova sestra i sa njima povezana lica, tužilac ne pokazuje interesovanje. Primjenjuju se dupli aršini i zavisno od političkog trenutka, bira kada će i na koji način postupiti".

Pejović je naglasio da za SNP pitanje privatizacije hotela "Avala" neće biti završeno "dok svi akteri te privatizcija ne završe tamo gdje im je mjesto".

U presudi Visokog suda pravde u Londonu, od prošle godine, stoje tvrdnje suvlasnika hotela Zorana Ćoća Bećirovića, bliskog prijatelja premijera Mila Đukanovića, da je imao razgovor sa tadašnjim direktorom "Budvanske rivijere", koja je bila prodavac hotela, Ivom Armenkom i da mu je on rekao da bi bila prihvatljiva ponuda od tri do 3,5 miliona za kupovinu hotela, sa obavezom investiranja od devet miliona.

U presudi piše da je Bećirović to prenio svom partneru Igoru Lazurenku, nakon čega su predali ponudu od 3,2 miliona.

Lazurenko je pred sudom izjavio da je Bećirović 20 odsto akcije u kompaniji "Beppler&Jacobson", koja je kupila "Avalu", dobio zbog prijateljskih veza sa Đukanovićem, još pet zbog informacija koje je dobio od Armenka i jednu zlatnu akciju nakon presude Vrhovnog suda da Savjet za privatizaciju mora potpisati ugovor sa njihovom kompanijom, iako je tada bila drugorangirana.

U tom vijeću Vrhovnog suda bila je sestra premijera Ana Kolarević. Armenko je u više navrata demantovao da je Bećiroviću sugerisao kolikio da ponudi za kupovinu Avale.

Bonus video: