Sezonski posao: Smještaj uglavnom obezbijeđen, plata od 300 do 500 eura

U ponudi su bili i poslovi u Sjedinjenim Američkim Državama
0 komentar(a)
Sajam zapošljavanja, Foto: Boris Pejović
Sajam zapošljavanja, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 25.03.2014. 15:40h

Organizatori ovogodišnjeg ljetnjeg sajma zapošljavanja očekuju da brojka od između 300 i 400 zaposlenih prošle godine, može biti nadmašena. Slična su očekivanja i maturanata i studenata, kojima se uglavnom nude sezonski poslovi u hotelima, poput recepcionera, konobara, šankera, ali i u turističkim organizacijama i nešto teži poslovi na poljima. Smještaj je uglavnom obezbijeđen, a plate variraju od 300 do 500 eura.

Dina Bravov iz organizacije “Džobs for hotels”, kazala je da oni nude razne poslove u turizmu i hotelijerstvu. “Trenutno nudimo za Crnu Goru oko 200 poslova za više pozicija. To su hostese, recepcioneri, konobari, šankeri, redari na bazenu”, rekla je ona. Turistička agencija EastWest Voyage iz Podgorice traži dva agenta. Direktorica Zorka Raičević kazala je da se prvu put pojavljuju na sajmu i da nijesu pogriješili.

"Nudimo tri mjeseca probnog rada u turizmu a postoji mogućnost da ostanu i nakon ljeta", kazala je ona.

Studenti su zadovoljni ponudom, iako bi mnogi voljeli da im prvo zaposlenje ipak bude dužeg roka. "Popunio sam prijavu za barmena, ali sam usput vidio da neki nude i stalne poslove, što bi mi više odgovaralo", rekao je student Ekonomskog fakulteta Saša Radenović. Njegova koleginica sa Prava Jelena Bošković kazala je da bi najviše voljela da odradi pripravnički u struci, ali da se trenutno prijavila za sezonski posao promoterke, agenta prodaje, rada na info pultu, turističkog vodiča. Maturanti su juče bili neodlučni povodom posla koji žele da rade. Učenica danilovgradske gimnazije Katarina Makočević kazala je da bi radila bilo koji posao zbog druženja i timskog rada, a za učenicu mojkovače škole "Vuksan Đukić" Milenu Ašanin najprihvatljiviji bi bio rad u Americi, što je takođe nuđeno mladima na jučerašnjem sajmu.

Student povjerenik Miloš Pavićević poručio je da osim prezentacija u Podgorici u srijedu planiraju iste u Kotoru. Prevoz za maturante i studente iz drugih gradova je besplatan. Dekan Ekonomskog fakulteta Milivoje Radović poručio je da je riječ o jedinstvenoj prilici za studente i poslodavce, dok je ministar ordrživog razvoja i turzima Branimir Gvozdenović pozvao poslodavce i mlade da iskoriste šansu, budući da je Crna Gora proglašena za najbrže rastuću turističku destinaciju u narednom periodu. Na sajmu je prisutno 50 poslodavaca.

Bonus video: