Obilježili godišnjicu bombardovanja

Napadi su trajali 11 sedmica i u njima je, prema procjenama različitih izvora, poginulo između 1,2 i 2, 5 hiljada ljudi
11 komentar(a)
Ažurirano: 24.03.2014. 19:54h

Predstavnici nevladinih organizacija (NVO) Pokret za neutralnost, Ne u rat, ne u NATO i Mladi za Kosmet, položili su danas vijenac na spomenik palim borcima u ratovima iz devedesetih godina i vojniku iz Beograda, Saši Stajiću.

“Ponosimo se herojima koji su život dali braneći našu zemlju , a stidimo se onih koju tu istu zemlju prodaju i guraju u NATO savez mimo volje građana”, poručuje se u saopštenju te tri NVO.

Danas se navršava 15 godina od početka vazdušnih napada NATO-a na tadašnju Saveznu Republiku Jugoslaviju (SRJ).

Napadi su trajali 11 sedmica i u njima je, prema procjenama različitih izvora, poginulo između 1,2 i 2, 5 hiljada ljudi.

U bombardovanjima, koja su bez prekida trajala 78 dana, teško su oštećeni infrastruktura, privredni objekti, škole, zdravstvene ustanove, medijske kuće i spomenici kulture u SRJ.

Napadi su počeli 24. marta 1999. godine nešto prije 20 sati, na osnovu naređenja tadašnjeg generalnog sekretara NATO-a Havijera Solane, a jugoslovenska vlada iste noći proglasila je ratno stanje.

Akcija Alijanse, koju su Vlada SRJ nazvala agresijom, uslijedila je poslije neuspješnih pregovora o rješenju krize na Kosovu u Rambujeu i Parizu, februara i marta 1999. godine.

Bombardovanje SRJ okončano je 10. juna, usvajanjem Rezolucije 1244 Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija.

Bonus video: