Sju Kej Braun: Saopštenje o Telekomu je stav vlade SAD

"Na primjer, nije bilo nikakvog sastanka mog ili nekog drugog američkog zvaničnika sa ministrom spoljnih poslova..."
39 komentar(a)
Sju Kej Braun, Foto: Zoran Đurić
Sju Kej Braun, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 24.03.2014. 19:25h

Saopštenje Ambasade SAD o slučaju Telekom od 19. marta je zvanično saopštenje Ambasade, saopštila je ambasadorka Su Kej Braun.

"Saopštenje Ambasade o slučaju Telekom od 19. marta je zvanično saopštenje Ambasade, ono je odraz činjenica iz tog slučaja i predstavlja stav Vlade Sjedinjenih Država. Saopštenje je pojasnilo da je Komisija za hartije od vrijednosti i berzu SAD došla do dokaza o korupciji tokom privatizacije Telekom Crna Gora i ponovilo da su crnogorske vlasti odgovorne da istraže ulogu crnogorskih građana uključenih u ovaj slučaj", navela je Braun u pismu uredniku Informera CG.

Ona je reagovala na tekst "Skandal u Ambasadi SAD" objavljenog u tim novinama, i kazala da je veoma razočarana tim člankom.

"Neistinite su tvrdnje iz vašeg članka o navodnoj angažovanosti lokalno zaposlenih u Ambasadi u mijenjanju zvaničnog saopštenja Ambasade o slučaju Telekom od 19. marta. Članak sadrži mnoge druge neistinite tvrdnje.

Na primjer, nije bilo nikakvog sastanka mog ili nekog drugog američkog zvaničnika sa ministrom spoljnih poslova povodom našeg saopštenja o Telekomu niti bilo kakvog izvinjenja.

Sva saopštenja koja objavljuje Ambasada provjeravam i odobravam ja ili neko od mojih visokopozicioniranih američkih kolega u mom odsustvu", navodi Braun.

Ona je upozorila da novinari i mediji imaju profesionalnu odgovornost da tragaju za istinom.

"Vaše neprovjeravanje činjenica, citiranje neimenovanih izvora, netraženje komentara od svih strana uključenih u priču, sve to predstavlja primjer loše novinarske prakse koja je rezultirala ovakvim obmanjujućim člankom", navodi se u pismu Braun.

U tekstu je navedeno da je saopštenje "isposlovala" opozicija zajedno sa dijelom nevladinog sektora da je ne bi hapšenje Šarića ostavilo bez argumenata o kriminalu u vlasti.

MVPEI: Nije bilo susreta Lukšića i američkih diplomata

"Informer" je javio i da su o ovoj temi razgovalai američke diplomate sa ministrom vanjskih poslova i evropskih integracija Igorom Lukšićem. Međutim, iz Ministarstva to demantuju.

“Ministarstvo vanjskih poslova i evropskih integracija negira navode objavljene u današnjem broju dnevne novine Informer da je održan sastanak ministra vanjskih poslova i evropskih integracija Igora Lukšića sa američkim diplomatama, kako se navodi u tekstu", saopšteno je iz Ministarstva vanjskih poslova i evropskih integracija uz napomenu da je dnevni list Informer o tome još juče obavješten.

“Iako je ova informacija, na upit novinara ovog lista, juče saopštena dnevnoj novini Informer, ona nije objavljena u današnjem tekstu”, naglašava se u saopštenju MVPEI.

Bonus video: