Građani da odluče kako će vraćati kredit za otpadne vode

Kada je 2010. usvajana odluka o kreditnom zaduženju Opštine, niko nije pitao građane, a slabo ih je i informisao koliko će to da košta
0 komentar(a)
otpadne vode u Budvi, Foto: Vuk Lajović
otpadne vode u Budvi, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 24.03.2014. 15:23h

Odbornički klub SNP podnio je Skupštini opštine predlog odluke o raspisivanju opštinskog refenduma, radi prethodnog izjašnjavanja građana po pitanju otplate kredita od 58 miliona eura za izgradnju postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda i izgradnju kanalizacione mreže.

"Predložili smo da referendumsko pitanje glasi da li građani prihvataju obaveze izmirenja kredita za izgradnju postrojenja za prečišćavanja otpadnih voda i izgradnju kanalizacione mreže u opštini Budva u iznosu od 58 miliona eura sa pripadajućom kamatom“, kazao je šef odborničkog kluba Mijomir Pejović na današnjoj konferenciji za novinare.

Prema njegovim riječima, kada je 2010. usvajana odluka o kreditnom zaduženju Opštine, niko nije pitao građane, a slabo ih je i informisao koliko će to da košta.

"Danas kada su kreditne obaveze prispjele i kada ove godine treba da isplatimo prvu ratu od nekoliko miliona eura, opštinska vlast je odlučila da se to kreditno zaduženje ponovo svali na teret građan, umjesto da se vraća iz redovnih budžetskih obaveza, gdje ima dovoljno prostora, što je zakonski jedino i moguće“, naveo je Pejović.

Lider budvanskog SNP Veselin Marković je kazao da će kredit na 25 godina Budva vratiti nekih 130 miliona eura.

"Bilo je potrebno napraviti prethodni referendum da aktulena vlast ne bi zadužila narednih pet-šest gradskih uprava u Budvi, a da građani nijesu bili u prilici da se o tome izjasne", kazao je Marković i dodao da oni nijesu protiv projekta.

Kao jedan od ponuđenih modela vraćanja kredita, Opština je predložila da se to izvrši kroz povećanje cijene kanalizacionih usluga, uvođenjem ekološke takse, i iz kapitalnog budžeta.

Bonus video: