Grupa 125 NVO: Administrativni odbor da poništi objavljenu listu kandidata za Savjet RTCG

Aktivisti tih organizacija su izvršili detaljan uvid u dokumentaciju i utvrdili da je Odbor napravio veliki broj grubih propusta
3 komentar(a)
Savjet RTCG, Foto: Zoran Đurić
Savjet RTCG, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 23.03.2014. 16:05h

Predstavnici 125 nevladinih organizacija (NVO) pozvale su skupštinski Administrativni odbor da poništi objavljenu listu kandidata za Savjet RTCG i kandidate rangira na jedini zakonom dozovljen način.

Administrativnom odboru obratilo se 125 NVO, koje su dale podršku Slavici Striković i Goranu Đuroviću za članove Savjeta RTCG kako bi ponovo ukazali na nepravilnosti u postupku sačinjavanja liste potpunih i blagovremenih predloga kandidata za članove Savjeta RTCG.

“Takođe, ove NVO su pozvale Administrativni odbor da hitno ispravi napravljene propuste i dostavile dokumentaciju koja nedvosmisleno dokazuje nezakonitosti u dosadašnjem radu Administrativnog odbora”, kaže se u saopštenju tih NVO.

Aktivisti tih organizacija su, u prethodnih nekoliko dana, izvršili detaljan uvid u dokumentaciju koju su dostavili kandidati za članove Savjeta RTCG i utvrdili da je Administrativni odbor napravio veliki broj grubih propusta u obradi podrški.

Analiza dokumentacije, kako se navodi, urađena je na osnovu zakonom utvrđenih kriterijuma koji su važili i za prethodni izbor članova Savjeta RTCG u 2009.

Zakon Zakon o javnim radio-difuzim servisima Crne Gore se, dodaje se, u međuvremenu nije mijenjao, a Administrativni odbor ovog puta nije postupio po istom već je uveo neke samo sebi jasne kriterijume ocjene validnosti dokumentacije.

Te NVO pozvale su Administrativni odbor da javno saopštiti kriterijume za ocjenu validnosti podrške organizacija kojim su se rukovodili u sačinjavanju ove liste.

„Ponište objavljenu listu, ponovo pregledaju dokumentaciju i držeći se striktno slova zakona naprave listu kandidata/kinja i iste rangiraju na jedini zakonom dozvoljen način: broj dobijenih podrški, uz preduslov da ispunjavaju sve druge zakonom propisane uslove“, dodaje se u saopštenju.

U NVO smatraju da nema nijednog valjanog razloga da se postupak pregleda dokumenatcije ne ponovi ukoliko su svi akteri uradili svoj dio posla na zakonit način.

“Ako političke stranke koje učestvuju u radu Administrativnog odbora nemaju interes i namjeru da utiču na izbor poželjnih kandidata nevladinih organizacija, treba da prihvate našu incijativu i ponovo izvrše ocjenu validnosti predate dokumentacije”, kaže se u saopštenju.

U suprotnom, dodaje se, NVO će imati osnovanu sumnju da pojedine političke stranke imaju svoje kandidate iz nevladinog sektora preko kojih žele ostvariti uticaj u Savjetu RTCG, a manipulišući voljom nevladinih organizacija.

“NVO koje su dale podršku kandidatima Striković i Đurović, pozivaju druge kandidate NVO, Mima Draškovića, Draganu Tripković i Milana Radovića, da se izjasne o prihvatanju njihove incijative o ponovnom pregledu dokumentacije. Ukoliko kandidati ne žele da se izjasne ili se plaše da se dokumentacija ponovo pregleda, ostaje sumnja da je ovaj postupak pod jakim uticajem političkih stranaka a onda se obesmišljava učešće NVO u ovom procesu”, navodi se u saopštenju.

Predstavnici NVO su saopštili da organizacije koje su ušle u taj postupak u skladu sa Zakonom, neće pristati na pokušaj njihove diskreditacije putem nepriznavanja validnosti njihove dokumentacije koje su dale podršku Striković i Đuroviću.

Oni podsjećaju da je nepoštovanjem zakonskih propisa podrška za Đurovića sa 125 kandidatura svedena na 19, a za Slavicu Striković sa 108 kandidatura na 11.

“Obratili smo se predsjedniku Skupštine, generalnom sekretaru Skuštine i svim poslaničkim klubovima sa zahtjevom da ne dozvole da se izbriše svojevrsna izborna volja nevladinih organizacija i obesmisli mukotrpan proces u kojem smo učestvovali u skladu sa Zakonom, koji sada Administrativni odbor krši”, kazali su predstavnici NVO.

Ukoliko se, dodaju, taj postupak nezakonito sprovede, saradnja Skupštine i NVO biće ozbiljno ugrožena.

“Dodatno, nepoštovanjem zakona u najvišem zakonodavnom tijelu, čitav društveno-pravni sistem se obesmišljava. Takođe, ali podjednako važno, ukoliko Administrativni odbor i njegova stručna služba ne isprave grešku načinjenu u postupku ocjene validnosti dokumenatacije za kandidate za članove Savjeta RTCG, isti oni pojedinačno ulaze u zonu krivične odgovornosti“, poručile su NVO.

Te organizacije traže i da se dozvoli učešće kandidatu za člana Savjeta RTCG Đuroviću na sjednici Administrativnog odbora koja će biti održana u utorak.

Bonus video: