Tivat: Obilježeno 125 godina Arsenala

Više od 100 posjetilaca se prisjetilo firme koja je hranila nekoliko hiljada bokeških porodica i duže od jednog stoljeća bila okosnica razvoja Tivta
621 pregleda 2 komentar(a)
Ažurirano: 23.03.2014. 15:13h

Tivatski zaliv opet je sinoć bio prekriven sivim siluetama desetina ratnih brodova, oživjele su na trenutak prepoznatljive plave radne uniforme stotina Arsenalaca, a sa starih fotografija osmjehivali su se čuveni meštri koji već odavno nijesu među nama.

To je bilo više nego dovoljno da se skoro 100 posjetilaca izložbe posvećene 125-oj godišnjici osnivanja Arsenala, neki i uz velike i neskrivene emocije, prisjete firme koja je hranila nekoliko hiljada bokeških porodica i duže od jednog stoljeća bila okosnica razvoja Tivta.

Arsenal je osnovan 1889. godine, 2007. se preselio u istoriju, sa čime se brojni Tivćani i danas teško mire, a njegovo mjesto zauzeo je nautički centar Porto Montenegro.

Zbirka pomorskog nasljeđa Porto Montenegro priredila je tim povodom, multimedijalnu izložbu fotografija, dokumenata, alata i opreme iz bivšeg vojnog brodogradilišta, a koju je otvorio ambasador Austrije u Crnoj Gori, dr Johan Frelih.

“Prije tačno 125 godina Komanda Ratne mornarice Austrougarske je naložila početak izgradnje pomorskog Arsenala u Tivtu u Boki Kotorskoj, nove austrijske mornaričke baze u Jadranskom moru. Bila je to filijala pomorskog Arsenala u Puli i najjužnije uporište Austrougarske monarhije. Pojekat Arsenala u Tivtu je donio poslove i novu perspektivu stanovnicima Boke. Ovo je zapravo izložba naše zajedničke pomorske prošlosti i Crna Gora treba da bude ponosna što ima ovakvu pomorsku prošlost”, kazao je ambasador Frelih, podsjećajući na ulogu brojnih naših ljudi u razvoju austrijske mornarice koja je preko pet vjekova bila pomorska država jer je kontrolisala makar jedan dio istočne obale Jadrana, a pred Prvi svjetski rat Ratna mornarica Austrougarske je bila sedma vojno-pomorska sila svijeta.

Na nedavni dio istorije kada se i u Tivtu proizvodio ili remontovao dio te sile, podsjetili su brojni eksponati na izložbi, od kojih je neke, poput vrijednih starih nacrta i planova širenja Arsenala iz vremena Kraljevine Jugoslavijue, javnost vidjela po prvi put.

Fotografije iz Arsenalovih radionica i modeli brojnih komlikovanih sredstava ratne tehnike koja su se u Tivtu proizvodila za vrijeme SFRJ, posjetiocima izložbe, naviklima na pustoš u industrijskoj privredi današnje Crne Gore, više su nalikovale na scene iz naučno-fantastičlnih filmova, nego na tivatsku stvarnost od prije samo 20-tak godina.

Iako svega toga više nema, jer je 2007. prednost data turizmu i uslužnim djelatnostima kroz razvoj luksuzne martine i nautičkog centra Porto Montenegro, gradonačenik Dragan Kankaraš smatra da kompanija koja je hranila i gradila Tivat i dalje živi:

“Ako bi neko i rekao da Arsenal više ne postoji, ja bih istakao da nije tako. Porto Montenegro je nastao na temeljima Arsenala i zato hvala organizatoru i autorima izložbe što nas još jedanput podsjećaju što je značio Arsenal ovom gradu.”

Otvaranju zaista bogate i impresivne izložbe, pored ambasadora Freliha, prisustvovao je i njemački ambasador, dr Pius Fišer, počasni konzul Mađarske, Ćaba Mađar, predsjednik Upravnog odbora Bokeljske mornarice 809 Nikola Ciko, više bivših direktora Arsenala, nekadašnjih čelnika Ratne mornarice i brojni bivši radnici tivatskog vojnog brodogradilišta.

Njima je autor postavke Dražen Jovanović kazao da je istorija Arsenala istovremeno i neodvojivi dio istorije razvoja grada Tivta.

Koautor kizložbe Anton Gula-Marković iz Foto, kino i video kluba „Mladost“ naglasio da pored fotografija iz njihove arhive jer su duže od 50 godina pratili dešavanja i razvoj u Arsenalu, čine i fotografije i dokumenti iz privatnih kolekcija koji su sakupljani u zadnje dvije godine.

Galerija

Bonus video: