Objavljena knjiga "LGBT Inkluzija u sportu"

Publikacija, kako se navodi, ima istorijski značaj jer njome, po prvi put, crnogorski izdavači promovišu toleranciju, vidljivost i prihvaćenost LGBT osoba
108 pregleda 4 komentar(a)
LGBT, parada ponosa Podgorica, Foto: Damira Kalač
LGBT, parada ponosa Podgorica, Foto: Damira Kalač
Ažurirano: 23.03.2014. 13:28h

LGBT Forum Progres, Crnogorski olimpijski komitet (COK), Uprava za mlade i sport i Evropska gej i lezbejska sportska federacija (EGLSF) objavili su zajedničku knjigu LGBT Inkluzija u sportu, autorke Louis Englefield.

Kako je saopšteno iz LGBT Foruma Progres, riječ je o priručniku koji ispituje razloge široko rasprostranjenog i kontinuiranog isključenja LGBT osoba iz sportskih tokova, ispituje prirodu i mehanizme predrasuda i dikriminacije prema osobama te populacije u sportu i naglašava posljedice tog isključenja.

"Priručnik, takođe, obezbjeđuje primjere dobre prakse za rad sa svim generacijama, uključujući i mlade, kako da se boriti protiv homofobije u sportu i ekako stvoriti inkluzivnija, tolerantnija sportska okruženja u kojima se svi LGBT sportisti mogu istaći", kaže se u saopštenju.

Publikacija, kako se navodi, ima istorijski značaj jer njome, po prvi put, crnogorski izdavači promovišu toleranciju, vidljivost i prihvaćenost LGBT osoba u crnogorskom sportu.

"Priručnik je objavljen uz podršku LGBT projekta Savjeta Evrope, a njime izdavači direktno promovišu zajedničku težnju da doprinose ravnopravnosti, poštovanju i bezbjednosti svake osobe u crnogorskom sportu, bez obzira na, njegovu ili njenu, seksualnu orjentaciju i rodni identitet", naveli su iz Foruma.

Kako su dodali, izdavači žele da priručnik doprinese boljem informisanju glavnih sportskih aktera i podizanju njihove svijesti o značaju društvenog prihvatanja LGBT zajednice.

Predgovor pod nazivom Sport pripada svima zajednički potpisuju, uz LGBT Forum Progres, predsjednik Crnogorskog olimpijskog komiteta Dušan Simonović, direktor vladine Uprava za mlade i sport Igor Vušurović, savjetnik predsjednika Vlade Crne Gore za ljudska prava i zaštitu od diskriminacije Jovan Kojičić i kopredsjednici EGLSF Klaus Heusslein i Armelle Mazé.

“Ovo je prvi korak naše predanosti procesu i spremnosti da postepeno, i pažljivo, gradimo snažniju otvorenost i toleranost crnogorskog sporta prema LGBT osobama. Uvjereni smo da tako snažnimo koncept sreće svakog pojedinca. Svako treba da bude ono što jeste” kaže se u predgovoru.

Takođe se u predgovoru prepoznaje namjera da objavljeni priručnik postane jedna od obrazovnih mogućnosti i vid podrške naporima protiv homofobičnih aktivnosti, pristupa, ponašanja i govora.

Bonus video: