Vratili im zemlju, pa počeli bespravnu gradnju preko njihovog imanja

“Na Trgu Ivana Milutinovića sad može da se napravi kuća, oni do izbora ne rade. To su nam rekli"
411 pregleda 10 komentar(a)
Ivan Stamatović, Foto: Vesko Belojević
Ivan Stamatović, Foto: Vesko Belojević
Ažurirano: 23.03.2014. 20:28h

Nevolje porodice Stamatović iz Zagoriča, koje su počele davne 1952. godine oduzimanjem 100 rala zemljišta, a potom se nastavile uzurpiranjem najvećeg dijela njihove preostale imovine, kulminirale su bespravnom izgradnjom vodovodne mreže preko njihovih placeva.

Iako još nije regulisano na koji način će vlasnici oko 200 kuća, sagrađenih bespravno na njihovoj imovini, obeštetiti Stamatoviće, podgorički Vodovod počeo je sa izgradnjom vodovodne mreže za to naselje. Izgradnja mreže počela je kopanjem kanala i postavljanjem cijevi, bez saglasnosti Stamatovića, iako se čak i to radi na njihovoj imovini.

“Vodovod je probao da uvede vodu uzurpantima i mi smo to stopirali, a onda su mještani unajmili nekoga privatno da im kopa kanale. Dogovorili su se da, kada iskopaju kanale, Vodovod im postavi cijevi. Sad smo i to stopirali, jer imamo sve papire, tapije, posjedovne listove za ovo imanje”, rekao je “Vijestima” Ivan Stamatović, vlasnik najvećeg dijela uzurpirane imovine.

“Mi tražimo da nam kažu kako se ovo radi, ko je to tražio, ko je naredio. Nama je ovo vraćeno prije dvije godine, a u avgustu 2013. sve je i prevedeno na nas. Niko nas nije pitao da li mogu ovo da rade. Iz Vodovoda su nam rekli da smo u pravu i prekinuli su radove, a sad oni nastavljaju privatno”, rekao je Ivan.

On poručuje da ga veoma zanima ko je taj ko je mogao narediti Vodovodu da radi mrežu preko tuđe imovine.

“Ko je nadležan za to? Ko je mogao angažovati Vodovod i ko im je dao nalog? Kako su oni to prihvatili? To su pitanja na koja želimo odgovor”, ispričao je Ivan.

Dodao je da to u kakvom su položaju oni, kao vlasnici imanja, najbolje oslikava i to što među uzurpatorima imovine ima i sudija.

Njegov stric Dragan Stamatović rekao je da su zvali sve inspekcije, policiju, opštinske službe, ali da niko nije reagovao.

“Policija je dolazila, oni su rekli da mogu da reaguju samo ako je narušen javni red i mir. Komunalna inspekcija je dolazila i rekli su nam da oni reaguju samo ako je u pitanju opštinska imovina ili javna površina, a ne ako je u pitanju privatan posjed. Iz Građevinske inspekcije su nam rekli da ne rade do izbora”,ispričao je Ivan Stamatović, i objasnio kako su im iz Građevinske ispekcije rekli da do izbora jednostavno - ne reaguju.

Iako se ne zna kako će vlasnici kuća na uzurpiranoj zemlji obeštetiti Stamatoviće, Vodovod gradi mrežu za to naselje

Njih dvojica, ali i još par rođaka koji imaju placeve u tom dijelu naselja, tvrde da su razgovarali sa vlasnicima kuća, koje, uglavnom ne zanima na koji način će Stamatovići riješiti problem.

“Mi smo radove trenutno stopirali, ali mislim da se nećemo moći izboriti sa njima. Niko od nas ne može sa njima da se dogovori. To su sad privatne kuće, na našem imanju ih je oko 200, ne možemo da im rušimo kuće. Oni kažu - mi ćemo platiti kad tad, ali neka država to sa vama reguliše. Nemaju nikakve papire za to, mi smo jedini koji imaju papire.”kaže on.

Nekoliko mještana koji su uzurpirali imovinu Stamatovića, a koje su reporteri “Vijesti” juče vidjeli na imovini Stamatovića, nisu bili raposloženi za razgovor.

Bonus video: