Zakazati savjetovalište ako dijete ima napade otežanog disanja

Pedijatrijsko savjetovalište otvoreno je 20. februara prošle godine u Domu zdravlja Stara Varoš na Pobrežju i radi svake srijede od 17 sati
119 pregleda 1 komentar(a)
Stetoskop, doktori, ljekari, Foto: Shutterstock
Stetoskop, doktori, ljekari, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 22.03.2014. 11:55h

Pedijatrijsko savjetovalište za djecu sa bronhitisom i astmom potrebno je zakazati ukoliko dijete povremeno ima napade otežanog disanja, napade gušenja ili zviždanja u grudima, poručila je pedijatar Rajka Pajović.

Pedijatrijsko savjetovalište otvoreno je 20. februara prošle godine u Domu zdravlja Stara Varoš na Pobrežju i radi svake srijede od 17 sati.

„Ukoliko dijete ima povremeno napade otežanog disanja,napade gušenja ili zviždanja u grudima,ako suvo napadno kašlje naročito noću i pred zoru,ima potrebu za udisanjem bronhodilatatora potrebno je zakazati savjetovalište“, rekla je Pajović agenciji MINA.

Prema njenim riječima, u Savjetovalištu se roditelji i djeca upoznaju sa simptomima astme i vizing bronhitisa, faktorima koji utiču ili dovode do napada, i kako da kontrolišu životnu sredinu u kojoj dijete boravi.

„U Savjetovalištu se djeca i roditelji upoznaju sa pravilnim korišćenjem lijeka inhalatorom,preko baby-halera ili Volumatic komore. kako kontrolisati bolest pomoću Pick flow-metra u kućnim uslovima, kako postavljamo dijagnozu astme i koji su koraci u liječenju i kontroli bolesti“, navela je Pajović.

Roditelji, kako je dodala, dobijaju savjet za odabir sporta za dijete.

„U savjetovalištu vršimo spirometriju (mjerenje plućne funkcije) i pulsnu oksimetriju (mjerenje zasićenosti krvi kiseonikom)“, kazala je Pajović.

Ona je navela da, uz pomoć fiztioterapeuta, djeca rade vježbe disanja za jačanje grudne muskulature, kako bi, pojansila je, spriječili deformitete grudnog koša,povećali pokretljivost grudnog koša i prevenirali napade otežanog disanja.

„U savjetovalištu rade četiri pedijatra doktor Paša Divanović i doktorice Nada Janković, Pajović i Dušica Gojković“, rekla je Pajović.

Zakazivanje za savjetovalište se vrši, kako je navela, na broj 020 481-974.

„Naš cilj je dijete sa dobro kontrolisanom bolešću, koje se nosi sa uobičajnim aktivnostima, bavi sportom i ne dobija napade astme“, poručila je Pajović.

Bonus video: