Vlada obećava da će pomoći sanaciju Beransela

Vlada će pomoći i u traženju drugog mjesta za deponiju, ali ne i plaćati odvoz smeća u Podgoricu
3 komentar(a)
Siniša Stanković, Foto: Savo Prelević
Siniša Stanković, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 22.03.2014. 13:44h

Ministarstvo održivog razvoja i turizma pomoći će Opštini Berane u rješavanju problema sa otpadom, ali ne i finsirati odvoz smeća do Podgorice dok se ne nađe alternativna lokacija za Vasove vode.

To je “Vijestima” saopštio pomoćnik ministra Siniša Stanković, nakon poruke budućeg gradonačelnika Dragoslava Šćekića da se više na Vasovim vodama neće odlagati otpad i da nova beranska vlast traži alternativnu lokaciju za deponiju.

Na pitanje hoće li Ministarstvo učestvovati u pronalaženju druge lokacije, Stanković je kazao da je to u rukama lokalne samouprave.

Stanković je podsjetio da su i Vasove vode odredili čelnici Berana 2005. godine.

"Lokalna samouprava treba da dobro analizira sve aspekte načina na koji će se ovo pitanje riješiti u skladu sa Zakonom o upravljanju otpadom, Strategijom i Državnim planom za upravljanje otpadom za period 2014 - 2020, koji je u završnoj fazi izrade. Spremni smo da pomognemo i učestvujemo u rješavanju ovog pitanja", rekao je Stanković.

Hoće li Vlada održati predizborno obećanje i obezbijediti novac za odvoz smeća iz Berana i za sanaciju deponije na Vasovim vodama, bilo je drugo pitanje, koje je i Šćekić postavio.

"U budžetu Direkcije za javne radove obezbijeđen je dio sredstava za sanaciju, kao što je i ranije rečeno. Svakako Vlada Crne Gore i Ministarstvo održivog razvoja i turizma nemaju obavezu pokrivanja troškova odvoženja otpada, već je to obaveza lokalne samouprave“, piše u odgovorima Siniše Stankovića.

Bonus video: