"Navaru" zeleno svjetlo za unapređenje kapaciteta

Javnost nije imala primjedbi na elaborat o procjeni uticaja na životnu sredinu za izgradnju hale za popravak brodova u Tivtu
0 komentar(a)
Ažurirano: 21.03.2014. 16:18h

Malobrojni okupljeni predstavnici gradjana, medija i lokalne uprave na održanoj javnoj raspravi o procjeni uticaja na životnu sredinu izgradnje hale za servis, opremanje i prodaju brodova i čamaca u Bonićima, nisu imali primjdbi na elaborat koji je uradila podgorička firma „Medix“. Time je tivatska kompanija „Navar Incorporated“ koja u Bonićima ima malo brodogradlište za proizvodnju novih i održavanje manjih brodova i jahti, napravila prvi korak u pravcu realizacije projekta modernizacije i unapređenja svojih kapaciteta.

Nova hala čelične konstrukcije pokrivene sendvič-panelima, gradiće se na mjestu postojeće stare zidane hale sa nadstrešnicom, ukupne površine skoro 700 kvadrata. Na toj lokaciji izgradiće se savremena hala podijeljena u zatvoreni i poluotvoreni dio.

Ukupna bruto građevinska površina ovog proizvodno-uslužnog objekta je 1.733 metra, a osim dijela za opremanje i remont brodova, hala će sadržati i kancelarijski, te prostor za skladištenje rezervnih djelova i mokri čvor.

U hali koja će biti opremljena i mostnim dizalicama, će se prvenstveno obavljati remont i farbanje brodova koji će u nju biti dopremani travel-liftom. Na taj način će „Navar“ dobiti zatvoreni prostor u kome, bez uticaja na okolinu, može vršiti i izuzetno zahtijevna farbanja i remontne radove na luszuznim jahtama u kontrolisanom ambijentu, kao i prostor za obavljanje remontnih radova na motortima i pomoćnim uređajima jahti i brodova.

Sa izgradnjom ove hale, „Navar“ će kompletirati kapacitete svog malog brodogradilišta u Bonićima iz čijeg drugog dijela već godinama „izlaze“ novoproizvedeni manji čamci, radni i brodovi za sport i rekreaciju rađeni po sopstvenim projektima.

Trenutno se u proizvodnoj hali u Bonićima u završnoj fazi gradnje nalazi jedan 10-metarski brod tipa „navar1025“ vrijedan preko 200 hiljada eura, a koji se pravi za ruskog naručioca. Siniša Luković

Galerija

Bonus video: