Učenici iz Brezana sadili i pjevali o brezi

Radulović i Žarković su učenicima održali kratko predavanje o brezi, a oni uzvratili stihovima koje su posvetili tom drvetu
75 pregleda 4 komentar(a)
Ažurirano: 21.03.2014. 16:11h

Svjetski dan šuma i vode učenici osnovne škole „Bajo Pivljanin“ iz Donjih Brezana, opštine Plužine, obilježili su na adekvatan način.

U dvorištu škole posadili su 15 sadnica breze, odgledali „Oskarom“ nagrađeni animirani film „Čovjek koji je sadio drveće“, a za njih je organizovana i radionica o zaštiti šuma i voda.

Aktivnosti za 19 učenika škole „Bajo Pivljanin“, koliko ih u toj vaspitno-obrazovnoj ustanovi ima, organizovala je opština Plužine u sklopu projekta „Održivi prekogranični razvoj opština Foča i Plužine“, a pomoć su im pružili članovi ekološkog pokreta „Ozon“ i inženjeri šumarstva.

“Zaista je bilo predivno provesti dan u prirodi sa učenicima koji prepoznaju suštinsku vezu sa njom, koji su zainteresovani da čuju nove informacije i u djelo pretoče ono šta su naučili. Nažalost, to je sve rjeđe u urbanim sredinama, i upravo zato je veoma bitno obilježavati važne međunarodne datume kombinovanom metodom nastave i interakcijom sa učenicima u prirodi, kako bi se povratio osjećaj pripadnosti i međusobne povezanosti”, kazao je director “Ozona” Aleksandar Perović.

On je, zajedno sa Marijom Milačić, takođe članom te NVO, učenike, ali i njihove roditelje i nastavnike, upoznao sa kratkim istorijatom obilježavanja Međunarodnog dana šuma i Svjetskog dana voda, dok su inženjerke šumarstva Milanka Radulović i Bosiljka Žarković, bile zadužene za stručnu pomoć oko sađenja.

Radulović i Žarković su učenicima održali kratko predavanje o brezi, a oni uzvratili stihovima koje su posvetili tom drvetu. U akciji nijesu bili zaobiđeni ni mještani kojima je podijeljen edukativni promotivni materijali. “Ozon” nastavlja sa obilježavanjem Svjetskog dana voda i danas će zajedno sa Misijom OSCE u Crnoj Gori, Lake festom i Elektroprivredom sređivati prostor oko Krupačkog jezera, na kome će se i ove godine organizovati muzički festival.

Akcija počinje tačno u podne a organiztori su pozvali sve učesnike, koji su u prilici, da do Krupca dođu biciklima kako bi na taj način ukazali i na potrebu poboljšanja biciklističke infrastrukture u gradu pod Trebjesom, koja nije na zadovoljavajućem nivou, naročito sa aspekta bezbjednosti.

Druženje sa mališanima iz vrtića

Svjetski dan voda aktivisti Društva mladih ekologa Nikšić (DMEN) obilježili su družeći se sa mališanima vrtića „Bajka“ i „Pčelica“.

„Na edukativan način, putem dijaloga, prezentacija i demonstracija djeci je približena tema značaja voda. U saradnji sa vaspitačima djeca iz vrtića ’Bajka’ su obišla obalu rijeke Bistrice, dok su mališani iz vrtića ’Pčelica’ svoje znanje podijelili sa građanima putem flajera“, saopštili su iz DMEN-a.

Aktivnostima je koordinirala Nataša Karadžić u saradnji sa vaspitačima iz pomenutih vrtića.

Galerija

Bonus video: