"The Telegraph" o Crnoj Gori: Ovo je rijetka prava divljina

“Jednostavna kupovina ulaznica za lift može se pretvoriti u pravi izazov, kada momak u staroj drvenoj kolibi ne razumije ni riječ engleskog, njemačkog, francuskog ili japanskog jezika”
9 komentar(a)
Telegraf o Crnoj Gori, Foto: Screenshot (The Telegraph)
Telegraf o Crnoj Gori, Foto: Screenshot (The Telegraph)
Ažurirano: 21.03.2014. 08:20h

Uprkos neprohodnim putevima, jezičkim barijerama, pokvarenim liftovima i lošem vremenu, trojica planinarskih avanturista našli su svoj “freerider” raj u planinama Crne Gore, piše britanski Telegraf. Britanski planinari su sletjeli u Split, odakle su preko Dubrovnika i Kotora krenuli za Žabljak. “Konačno, u istorijskom primorskom gradu Kotoru, nalazimo prvi putokaz na Žabljak. Nema nijedne ulične lampe da osvijetli put kroz beskrajne tamne šume i počinjemo da razumijemo odakle je država dobila ime. Na kraju, u jutarnjim časovima dolazimo na Žabljak”, pišu ovi Britanci u tamošnjem tiražnom listu.

Iako im je planina izgledala izuzetno obećavajuće, kažu da “jednostavna kupovina ulaznica za lift može se pretvoriti u pravi izazov, kada momak u staroj drvenoj kolibi ne razumije ni riječ engleskog, njemačkog, francuskog ili japanskog jezika”.

“Na kraju, zahvaljujući nekoj divljoj gestikulaciji, uspjeli smo da dobijemo tri rukom pisane jednodnevne propusnice po cijeni od 13 eura”, pišu u tekstu.

Dok su “hvatali prvih nekoliko zaokreta niz crne planine i gledali visoki plato”, uvidjeli su da je prizor “zapanjujuće prelijep”: “Našli smo se u širokom predjelu, držali brzinu dok smo prolazili kroz grebene, a zatim sve do vrha Sljemen visokog 2.455 metara... Crna Gora je jedna od posljednjih preostalih pravih divljina na evropskom kontinentu”, napisali su britanski planinari i skijaši.

Bonus video: