NP Durmitor sve uži zbog divlje gradnje

Ministar održivog razvoja i turizma Branimir Gvozdenović rekao je da taj resor ne može sam da čuva prirodnu sredinu
68 pregleda 1 komentar(a)
Durmitor, Foto: Shutterstock.com
Durmitor, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 20.03.2014. 20:24h

Plan Vlade da novim zakonom o nacionalnim parkovima promijeni granice Nacionalnog parka “Durmitor” kako bi iz njega izuzela prostor devastiran divljom gradnjom naišla je na kritike opozicije. Isto je i sa namjerom da nacionalni parkovi iz javnog preduzeća prerastu u neki oblik privrednog društva.

Ostala su bez jasnog i konkretnog odgovora pitanja zašto nije spriječena i sankcionisana divlja gradnja, nego se smanjuje prostor nacionalnog parka, žašto je dozvoljeno uništenje Dragišnice, zašto se ne suzbije krivolov na Skadarskom jezeru...

Ministar održivog razvoja i turizma Branimir Gvozdenović rekao je da taj resor ne može sam da čuva prirodnu sredinu. Srđan Perić (PCG) kazao je da se na Žabljaku toleriše divlja gradnja moćnih i bogatih, a da se u Podgorici na udaru države nalazi neko ko bez dozvole podigne nužni smještaj.

Gvozdenovićev odgovor je bio da nelegalna gradnja nije od juče i da su stručnjaci rekli da taj prostor od 12 kilometara kvadratnih više ne zaslužuje da bude dio nacionalnog parka. Aleksandar Damjanović (SNP) kazao je da je bruka to što granica nacionalnih parkova još nema u katastru, a predsjednik te partije Srđan Milić da mu zakon liči na popis onoga što je uništeno.

“Mora se suzbiti uništavanje šuma. Založiću se da objekti izgrađeni na žaštićenim prostorima dobiju status privremenih i da to treba da košta”, rekao je Gvozdenović.

Bonus video: