Tivat: Izložba o 125 godina Arsenala od subote

Izložba “125 godina Arsenala” biće otvorena za posjetioce do 1.maja...
1 komentar(a)
Ažurirano: 19.03.2014. 14:37h

Izložba pod nazivom “125 godina Arsenala”, biće otvorena u subotu 22. marta u 19 sati u Zbirci pomorskog nasljeđa u Porto Montenegru.

Izložbu posvećenu bogatom istorijatu nekadašnjeg tivatskog vojnog brodogradilišta na čijim temeljima nastaje Porto Montenegro, otvoriće će otvoriti ambasador Austrije u Crnoj Gori, Johan Frelih.

Autori izložbe su kustos Zbirke pomorskog nasljeđa Dražen Jovanović i predsjednik Foto, kino i video kluba “Mladost” iz Donje Lastve Anton Marković koji je za postavku stavio na raspolaganje dio bogate foto dokumentacije iz arhive tog kluba.

Posjetioci ove multimedijalne izložbe imaće priliku da vide radne knjižice, radna odijela i uniforme, kao i alate starih zanatlija iz Arsenala - Remontnog zavoda “Sava Kovačević”, makete brodova, kao i brojne druge sačuvane artefakte koji svjedoče o tri važna razvojna perioda Arsenala, po kojima će i sama izložba biti podijeljena: period od 1889.-1918 (austrougarska uprava), 1918-1945 /Krajevina Jugoslavija i Drugi svjetski rat) te od 1945 do zatvaranja Arsenala 2007.

“Među eksponatima koji će prvi put biti prikazani široj javnosti nalaze se stare mape i iscrtani razvojni planovi nekadašnjeg Arsenala. Biće interesantno uporediti ih sa današnjim planovima proširenja marine, a svojevrsni kuriozitet za posjetioce biće i neostvareni planovi sa početka XX vijeka koji se na nekim mjestima, i u ključnim vizijama, podudaraju sa današnjim proširenjem marine Porto Montenegro”, saopšteno je iz Porto Montenegra.

Izložba “125 godina Arsenala” biće otvorena za posjetioce do 1.maja.

Bonus video: