Grupa NVO: Da se poništi lista kandidata

Nema bilo kakvih informacija koje bi mogle osvijetliti način na koji je Administrativni odbor došao do liste koja je objavljena
2 komentar(a)
Savjet RTCG, Foto: Zoran Đurić
Savjet RTCG, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 19.03.2014. 13:32h

Više nevladinih organizacija (NVO) pozvalo je Administrativni odbor da poništi objavljenu listu kandidata za članove Savjeta Radio-televizije Crne Gore (RTCG), ponovo pregleda dokumentaciju i, poštujući zakon, napravi novu listu.

Skupštinski Administrativni odbor objavio je u utorak listu kandidata za članstvo u Savjetu RTCG, a NVO iz oblasti zaštite ljudskih prava i sloboda za dva mjesta kandidovale su Gorana Đurovića, Slavicu Striković i Milana Radovića.

“Centar za građansko obrazovanje (CGO), Centar za razvoj nevladinih organizacija (CRNVO), Institut Alternativa (IA) i Centar za monitoring (CEMI) izražavaju ozbiljnu zabrinutost nad radom Administrativnog odbora u čijoj nadležnosti je provjera dokumentacije kandidata za članove Savjeta RTCG”, kaže se u saopštenju tih NVO.

Oni pozivaju zainteresovanu javnost da taj proces, koji, kako su rekli, vladajuća struktura očito pokušava da obesmisli, pomno prati i da utiče da se isti do kraja sprovede na zakonit način.

Kako se dodaje, nema ni bilo kakvih informacija koje bi mogle osvijetliti način na koji je Administrativni odbor došao do liste koja je objavljena i na osnovu koje je odbacio podrške nekoliko desetina NVO različite profilacije

“Administrativni odbor je nakon prijema svih kandidatura od ovlašćenih predlagača objavio 18. marta takozvanu Listu blagovremenih i potpunih predloga kandidata za članstvo Savjeta RTCG. Bez ikakvih jasnih objašnjenja, na osnovu nepoznatih i nezakonitih kriterijuma, određenim kandidatima, uglavnom onima koje predlažu nevladine organizacije, značajno je umanjen broj podrški”, kaže se u saopštenju.

Indikativno je, kako smatraju u NVO, da se kandidatima Đuroviću i Striković odbacuju kao “neblagovremene i nepotpune” dokumentacije nekih od vodećih kritički orijentisanih crnogorskih NVO ili kompletne podrške iz pojedinih gradova sa sjevera i juga Crne Gore, saveza osoba sa invaliditetom.

“Iako su iste uredno i blagovremeno dostavljene. Dodatno, ne postoji javno dostupan zapisnik Administrativnog odbora iz kojeg je moguće saznati šta je kome tačno nedostajalo u dokumentaciji”, navodi se u saopštenju.

Kako se dodaje, nema ni bilo kakvih informacija koje bi mogle osvijetliti način na koji je Administrativni odbor došao do liste koja je objavljena i na osnovu koje je odbacio podrške nekoliko desetina NVO različite profilacije i iz čitave Crne Gore, i na taj način, smatraju u CGO, CRNVO, IA i CEMI, diskriminisao veliki broj NVO, ali i kandidata.

Predstavnici te četiri organizacije su, kako su saopštili, od juče, shodno Zakonu o slobodnom pristupu informacijama, počeli ostvarivati uvid u obimnu dokumentaciju o svim kandidatima.

CGO, CRNVO, IA i CEMI pozivaju sve predložene kandidate da se i oni aktivno uključe u proces verifikacije dokumentacije i na taj način doprinesu zakonitosti postupka.

“Četvoro predstavnika koji na tome rade već su i na osnovu manje od 30 odsto pregledane dokumentacije uočili brojne nepravilnosti u radu Administrativnog odbora, koje zahtijevaju i utvrđivanje odgovornosti onih koji su radili na pregledu ove dokumentacije”, kaže se u saopštenj.

CGO, CRNVO, IA i CEMI pozvale su Administrativni odbor da poništi juče objavljenu listu.

“Neophodno je ponovo pregledati dokumentaciju i držeći se striktno slova zakona, a ne ličnih preferencija, napraviti listu kandidata i iste rangirati na jedini zakonom dozvoljen način: broj dobijenih podrški, uz preduslov da ispunjavaju sve druge zakonom propisane uslove”, kaže se u saopštenju.

CGO, CRNVO, IA i CEMI pozivaju sve predložene kandidate da se i oni aktivno uključe u proces verifikacije dokumentacije i na taj način doprinesu zakonitosti postupka.

Oni su saopštili da obesmišljavanje volje NVO, uvođenje kriterijuma zasnovanih na nečijoj partijskoj ili familijarnoj bliskosti sa onima koji odlučuju, grubo kršnjenje zakona od Skupštine primjenom duplih standarda ocjenjivanja dokumentacija ili neshvatljive “dileme” oko toga “smije li se zbog birokratske procedure odnosno ovjere prijave eliminisati kandidat”, predstavljaju konkretne nezakonite radnje i opasne političke poruke.

“Koje su u potpunoj suprotnosti sa opredjeljenjem vlasti da uspostavlja sistema vladavine prava, a posebno kada dolaze iz same Skupštine”, dodaje se u saopštenju.

Bonus video: