Sat za planetu Zemlju 29. marta: Mali korak za očuvanje prirode

Centralni događaj u Crnoj Gori kojim će biti obilježen Sat za planetu je na Trgu Republike u Podgorici, uz simbolično gašenje rasvjete
64 pregleda 0 komentar(a)
Zemlja, Foto: Shutterstock
Zemlja, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 19.03.2014. 12:58h

Crna Gora će se 29. marta, gašenjem svijetla na sat, pridružiti globalnoj kampanji za borbu protiv klimatskih promjena Sat za planetu, koju organizuju nevladina organizacija (NVO) Grin Houm (Green Home) i Svjetski fond za prirodu.

Kako je je saopšteno, u akciji će učestvovati više od 7,5 hiljada gradova širom svijeta, gašenjem svijetla na sat u 20 sati i 30 minuta, i time još jednom poslati snažnu poruku da su spremni nešto preduzeti radi ublažavanja klimatskih promjena.

“Svrha kampanje je da se animira svaki pojedinac da učini male korake za očuvanje prirode i promjeni svakodnevne navike koje doprinose zagađivanju, prekomjernoj upotrebi prirodnih resursa i ugrožavanju živog svijeta i zdravlja ljudi”, navode iz Grin Houma.

Centralni događaj u Crnoj Gori kojim će biti obilježen Sat za planetu je na Trgu Republike u Podgorici, uz simbolično gašenje rasvjete na tom mjestu i mostu Milenijum, od 20 sati 30 minuta do 21 sat i 30 minuta.

“Pored Podgorice, kampanja će biti organizovana u Herceg Novom, Pljevljima, Nikšiću, u organizaciji lokalnih NVO koje su nam se pridružile”, kazali su iz Grin Houma.

“Tokom 60 minuta u mraku, na trgu će biti organizovan koncert Ansambla damskog gudačkog orkestra „MNE Muse“ i soliste na violini, Marka Simovića, dok će koncert biti praćen performansom igračice sa vatrom i dječijim recitacijama”, naveli su iz Grin Houma.

Za najmlađe će biti upriličen i balonarski let kojim će se označiti početak Sata za planetu, i prigodne instalacije od svijeća.

“Pored Podgorice, kampanja će biti organizovana u Herceg Novom, Pljevljima, Nikšiću, u organizaciji lokalnih NVO koje su nam se pridružile”, kazali su iz Grin Houma.

Oni su naveli da su mnogobrojni akteri prepoznali značaj te inicijative i odlučili da je pridruže i podrže na društveno koristan način. Javni prevoz Podgorica, 29. marta besplatno će voziti građane od 20 sati 30 minuta do 21 sat i 30 minuta u cijeloj gradskoj zoni i na svim svojim linijama, dajući simbolični doprinos za čistiju i zdraviju budućnost Podgorice.

Kampanja je u punom jeku i ove sedmice, tokom koje volonteri Grin Houma u saradnji sa vaspitno obrazovnim ustanovama održavaju radionice za djecu

“U autobusima Javnog prevoza, Grin Houm će u poslednjoj sedmici, postaviti informativne panele o koristima koje građani ostvaruju vozeći se javnim prevozom, kao i osnovne informacije o kampanji”, naveli su iz te NVO.

Dogovoreno je da u saradnji sa Javnim servisom i bioskopom Cineplexx bude emitovan promotivni video akcije Sat za Planetu prije prikazivanja filma, i da budu poslate SMS poruke preko crnogorskog T-mobile operatera kako bi se što veći broj građana informisao o ovom događaju.

”Kampanja je u punom jeku i ove sedmice, tokom koje volonteri Grin Houma u saradnji sa vaspitno obrazovnim ustanovama održavaju radionice za djecu u Osnovnoj školi Pavle Rovinski i predškolskim ustanovama Suncokrili, Đina Vrbica na temu klimatskih promjena, što će se nastaviti i u narednoj sedmici”, naveli su iz Grin Houma.

Bonus video: