Pozitivna CG: Ukinuti plaćanje trajektne karte za bicikliste

"AD "Pomorski saobraćaj" povećalo je 1.aprila 2012. cijene svojih usluga i po prvi put u istoriji, uveo obavezu plaćanja trajektne karte i za bicikliste"
68 pregleda 3 komentar(a)
trajekt, Foto: Siniša Luković
trajekt, Foto: Siniša Luković
Ažurirano: 18.03.2014. 10:30h

Inicijalni odbor Pozitivne Crne Gore Herceg Novi uputio je zvaničnu inicijativu preduzeću izvršnom direktoru AD Pomorski saobraćaj da od početka ljetnje sezone 1. maja ukine plaćanje trajektne karte za bicikliste.

"AD "Pomorski saobraćaj" povećalo je 1.aprila 2012. cijene svojih usluga i po prvi put u istoriji, uveo obavezu plaćanja trajektne karte i za bicikliste koji od tada za prelazak sa jedne na drugu stranu Boke plaćaju jedan euro.

"Pomorski saobraćaj" državi plaća koncesionu naknadu za korišćenje obale, odnosno pristaništa u Lepetanima i Kamenarima. Kako je linija Kamenari-Lepetane-Kamenari, preko tjesnaca Verige u Boki Kotorskoj jedina trajektna linija u zemlji koja je od državnog značaja, vjerujemo da država, odnosno JP Morsko dobro i Ministarstvo održivog razvoja treba da podrže građansku inicijativu za ukidanje naplaćivanja karte biciklistima", navodi se u saopštenju.

Zvanična inicijativa za ukidanje plaćanja karte za prevoz trajektom za bicikliste u Boki poslata je i na adrese ministra održivog razvoja i turizma, gdina Branimira Gvozdenovića, Centra za održivi razvoj (Ministarstvo i UNDP), Nacionalnog savjeta za održivi razvoj i klimatske promjene, Ministarstva ekonomije (Direktorat za energetsku efikasnost), Uprave za mlade i sport, Nacionalne turističke organizacije, Turističke organizacije Herceg Novi, Opštine Herceg Novi, Biciklističkog saveza CG, sa pozivom da ove institucije podrže razvoj održivog saobraćaja u Crnoj Gori. Poziv za podršku poslat je i nevladinim organizacijama koje se bave životnom sredinom u Crnoj Gori.

"Inicijalni odbor Pozitivne Crne Gore Herceg Novi, ovom inicijativom želi i da podsjeti nadležne institucije ali i privatna preduzeća da je našoj državi neophodno vođenje i promovisanje mjera održive urbane mobilnosti kroz pješačenje, biciklizam i javni prevoz. Ako je cilj održivog saobraćaja poboljšanje kvaliteta života i životne sredine, glavno sredstvo za njegovo ostvarivanje mora da bude podsticanje kolektivnih, vandrumskih i nemotorizovanih vidova lokalnog prevoza i kretanja kroz grad, kao razumne i jeftine alternative automobilima. Motorni saobraćaj glavni je uzrok vazdušnog zagađenja i zagađenja bukom u gradu, i samo to je dovoljan razlog za primjenu širokih i stalnih mjera usmjerenih na stimulisanje korišćenja bicikla kao prevoznog sredstva u Boki", navodi se u saopštenju i dodaje da Inicijalni odbor Pozitivne iz AD "Pomorski saobraćaj" nisu uspjeli da dobiju informaciju o tome koliko je biciklista koristilo usluge prevoza trajektom u 2012. i 2013. godini.

U Inicijalnom odboru Pozitivne u Herceg Novom smatraju da će predložena mjera privući ne samo turiste, već prije svega „rekreativnu grupu“ lokalnih biciklista i stvoriti mogućnost trajne navike korišćenja bicikla kao prevoznog sredstva u lokalu.

"Stoga pozivamo institucije da podrže alternativne vidove prevoza, a prvi korak u opštini Herceg Novi mogu napraviti upravo ukidanjem naplate karte biciklistima od 1.maja", navode u Pozitivnoj.

Bonus video: