Nekadašnja gimnazija "Luča" sada je prazna ruina: Lopovi načeli, vatra dokrajčila

Novoizabrani predsjednik MZ Doljani Petar Nuculović istakao je da će pokušati da iskoriste prostorije škole
160 pregleda 12 komentar(a)
Ažurirano: 18.03.2014. 15:55h

U požaru koji je izbio u nedjelju poslije podne, izgorio je inventar prve privatne gizmanzije u Crnoj Gori "Luča", koju je, između ostalih, osnovala i sestra premijera Mila Đukanovića, Ana Kolarević.

Mještani sumnjaju da je požar u školi u Doljanima podmetnut a jedan od njih, Slaven Ivanović, tvrdi da se u tom prostoru sada okupljaju i narkomani.

“Požar je podmetnut u nedjelju nešto poslije 13 časova i zapaljene su knjige i papiri u nekoliko učionica. Škola već četiri godine ne radi, u njoj se noću okupljaju narkomani... Veliki dio inventara škole je vremenom polomljen, ili ukraden, tako da zgrada sada više liči na ruinu nego na školu...”, kazao je Ivanović juče “Vijestima”.

Novoizabrani predsjednik MZ Doljani Petar Nuculović istakao je da će pokušati da iskoriste prostorije škole.

On smatra da bi trebalo pokrenuti inicijativu kako bi đaci iz tog naselja ponovo išli u mjesnu školu.

"Bio sam u školi nakon požara, pokušaćemo na mjesnom odboru da dogovorimo da se krene u revitalizaciju, jer je šteta da takav objekat propada. Ako nema interesovanja da škola ponovo proradi, pokušaćemo od Ministarstva prosvjete da dobijemo dozvolu da u njoj otvorimo kancelariju MZ, klub penzionera i još neke kancelarije za slične namjene", rekao je Nuculović.

On je naglasio da je učio upravo u toj školi, dok je bila istoreno odjeljenje OŠ "Vladimir Nazor".

Propadanje škole portom je nastavljeno otvaranjem OŠ "Dragiša Ivanović" na Zlatici, a na kratko zaustavljeno početkom rada “Luče”.

Već četiri godine škola je prazna, a ruinirana i opljačkana zgrada dodatno je oštećena u požaru.

”Luča” je otvorena 2004. godine u potpuno renoviranim prostorijama škole i radila je šest godina, a osim toga što je riječ o prvoj privatnoj Gimnaziji, ostaće upamćena i po godišnjoj školarini od čak 5.900 eura.

Gimnazija je zatvorena u jesen 2010. godine, a dvadesetak đaka bilo je prinuđeno da školovanje nastavi uglavnom u podgoričkoj gimnaziji “Slobodan Škerović”.

Galerija

Bonus video: