Herceg Novi papreno naplaćuje radoznalost: Za kopije dozvola traže 2.215 eura

Opština je od Milorada Mitrovića tražila 5 eura za svaki od 443 dokumenta, na ime takse
0 komentar(a)
Ažurirano: 17.03.2014. 18:23h

Opština Herceg Novi odbija da dostavi podatke građaninu Miloradu Mitroviću, NVO aktivisti koji je krajem 2013. godine tražio kopije svih građevinskih dozvola koje je lokalna vlast izdala od 2010. godine.

Opština je od Mitrovića, u zvaničnom pismenom odgovoru, tražila 5 eura za svaku od 443 građevinske dozvole, na ime administrativne takse ukupno 2.215 eura.

Time je Opština, preciznije vršilac dužnosti Sekretara za prostorno planiranje Milovan Baždar, prekršio Zakon o slobodnom pristupu informacijama po kome je Mitrović tražio dokumenta, a koji u članu 33 kaže da se taksa ne plaća.

"Iz Opštine su vjerovatno očekivali da ću odustati od traženih informacija”, rekao je Mitrović “Vijestima”.

On se žalio Agenciji za zaštitu ličnih podataka i slobodan pristup informacijama koja je sredinom februara i naložila Opštini da dostavi tražene podatke, ali se to još nije desilo.

Sporni odgovor opštinske službe

Mitrović kaže da je prvo tražio kopije građevinskih dozvola u elektronskoj formi, ali da je stiglo obrazloženje kako ne postoje tehnički uslovi za to. On je zatim tražio da mu se dokumenta daju na uvid, pa da on sam procijeni koje će eventualno kopirati, o svom trošku.

Vladinom uredbom, jedna fotokopirana stranica građanina koji traži informaciju od države, ne može koštati više od deset centi, za crno-bijeli format A4.

Iz Opštine su Mitroviću rekli još i da “dostava kopija građevinskih dozvola predstavlja zasebne postupke koji se pokreću pojedinačnim zahtjevima za svaku od 443 građevinske dozvole izdate u periodu od 2010. godine”.

U odgovoru koji potpisuje v. d. sekretara Baždar navodi se da je Mitrović dužan da precizira pod kojim brojem je građevinska dozvola koju traži izdata.

“Meni nije jasno kako to mogu da traže od građanina. Odakle meni broj dozvole, kako ga ja mogu znati, ne radim u službi koja arhivira dozvole”, rekao je Mitrović. Mitrović je rekao da je tražio podatke kako bi dokazao nezakonit rad u lokalnoj samoupravi.

Bonus video: