Maja Raičević o rodnoj ravnopravnosti: Žene imaju volje da odlučuju

Žene nose najveći teret brige o domaćinstvu, djeci, starijim osobama u porodici... a istovremeno i privređuju
172 pregleda 11 komentar(a)
Maja Raičević, Foto: Savo Prelević
Maja Raičević, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 17.03.2014. 18:11h

Žene u Crnoj Gori su i zainteresovane i kompetentne da odlučuju i za takvo što im ne fali volje, smatra Maja Raičević iz NVO Centar za ženska prava. Ona je protekle sedmice sa naloga @cgtvituje vodila diskusiju o ravnopravnosti žena, nasilju u porodici, te ženama u politici...

To što žene u Crnoj Gori uglavnom nisu na pozicijama na kojima se donose odluke, već su na pozicijama gdje se mnogo radi, dijelom je stereotip da one nisu zainteresovane i da nisu kompetentne, dodaje ona. Dodatno, crnogorske žene su pod teretom porodičnih obaveza, gdje su i dalje mnogo više opterećene nego muškarci.

“Žene u Crnoj Gori koje su u braku provode u prosjeku 4, 5 sati dnevno u obavljanju kućnih, neplaćenih poslova, a muškarci samo sat i po. Čak 11 odsto muškaraca ne obavlja nikakve kućne poslove”, navodi Raičević rezultate istraživanja Ipsos Strategic Marketinga i Evropskog pokreta u Crnoj Gori.

Ona je podsjetila da je u Skupštini žena svega 15 odsto, tri su u Vladi, 14 odsto u lokanoj vlasti, što Crnu Goru, kako je kazala, svrstava među posljednje u regionu

“Žene Crne Gore su na toj sjednici postavile brojna pitanja od ključnog značaja, ne samo za žene u Crnoj Gori, nego i za društvo u cjelini, ali nije bilo većine onih kojima su pitanja upućena. Odgovori koje smo dobile na sjednici Ženskog parlamenta su bili pretjerano opširni, bez konkretnih odgovora na postavljena, vrlo konkretna, pitanja i bez mogućnosti za diskusiju”, kaže Raičević.

Ona je podsjetila da je u Skupštini žena svega 15 odsto, tri su u Vladi, 14 odsto u lokanoj vlasti, što Crnu Goru, kako je kazala, svrstava među posljednje u regionu.

“Žene nose najveći teret brige o domaćinstvu, djeci, starijim osobama u porodici... a istovremeno i privređuju. Žena ima svuda gdje je neplaćeni rad, njega i briga o drugima, samo ne na mjestima odlučivanja. Posljednji razvoj događaja oko Zakona o izboru odbornika i poslanika jasno pokazuje da postoji čvrst otpor većem učešću žena u politici, posebno u vladajućoj partiji. Predlog amandmana Centra za ženska prava, koji je podržalo 17 nevladinih organizacija i kojim smo tražili da jedno od tri mjesta na izbornoj listi pripadne manje zastupljenom polu, a to su žene, nije ušao u Predlog zakona o izboru odbornika i poslanika. SNP je na Predlog zakona podnio identičan amandman, a u istom duhu je i amandman Pozitivne. Osim te dvije partije, jedino je još Bošnjačka stranka podržala to rješenje. Umjesto da ga bezrezervno prihvati, vladajuća partija, suprotno najnovijim preporukama međunarodnih institicija, izlazi sa novim predlogom da se ženama obezbijedi jedno od četiri mjesta na izbornoj listi, što bi sadašnju situaciju popravilo za neznatnih pet do šest odsto”, kazala je Raičević.

Nevidljivo većinsko biračko tijelo

Osim što ih nema dovoljno na rukovodećim pozicijama i nisu zastupljene u politici, žene su, prema riječima Raičević, iako većinsko, “nevidljivo” biračko tijelo.

“Njima se političari slabo obraćaju, jer računaju na njihovu pasivno prihvatanje onoga što muškarci u porodici odluče”, kazala je ona. Raičević je mišljenja da je vrijeme da se to promijeni i da bi trebalo pažljivo motriti koje to partije podstiču žene i brinu o njihovom položaju, te u skladu sa tim i opredijeliti svoje glasove.

Do 21. marta će tvitovati Samir Jaha. Njegove objave mogu se pratiti na hashtagu #romiCG.

O dosadašnjim diskusijama možete čitati na stranici projekta www.cgtvituje.cdtmn.org.

Bonus video: