Turistička inspekcija obavila skoro devet hiljada pregleda

U ukupnom broju inspekcijskih pregleda, redovnih je bilo 4,92 hiljade, kontrolnih 1,9 hiljada, po nalogu glavnog inspektora 1,16 hiljada i po osnovu inicijativa
0 komentar(a)
turizam, turisti, Foto: Shuterstock
turizam, turisti, Foto: Shuterstock
Ažurirano: 16.03.2014. 12:45h

Turistička inspekcija je u prošloj godini obavila ukupno 8,86 hiljada pregleda i utvrdila skoro 6,18 hiljada nepravilnosti.

U ukupnom broju inspekcijskih pregleda, redovnih je bilo 4,92 hiljade, kontrolnih 1,9 hiljada, po nalogu glavnog inspektora 1,16 hiljada i po osnovu inicijativa, odnosno žalbi 878.

“Represivnije mjere su preduzimane kod subjekata koji su svoju djelatnost otpočeli bez odobrenja nadležnog organa, pa su inspektori izdali 313 rješenja o zabrani obavljanja djelatnosti i zapečatili 162 objekata”, navedeno je u Izvještaju o radu Uprave za inspekcijske poslove u prošloj godini, u dijelu koji se odnosi na Turističku inspekciju.

Utvrđene nepravilnosti u oblasti ugostiteljstva se odnose na otpočinjanje rada bez odobrenja nadležnog organa, neevidentiranje i neažurno vođenje knjiga domaćih i stranih gostiju, neisticanje propisane kategorije objekta, neizdavanje fiskalnih računa, neosiguranje gostiju i konzumiranje duvanskih proizvoda u zatvorenom prostoru.

Kada je u pitanju turistička djelatnost, utvrđene nepravilnosti se odnose na pružanje turističkih usluga bez odgovarajućeg odobrenja za rad, nezaključivanje ugovora s putnicima, propuste u organizaciji kupališta, nepropisno postavljanje reklamnih panoa i propuste u organizaciji skijališta.

“Pošto nelegalan rad kupališta, plažnih barova i takozvanih „dilera soba“ ne podrazumijeva mjeru pečaćenja, inspektori su izdavali samo rješenja o zabrani obavljanja djelatnosti i prekršajno ih sankcionisali. Podnijeta je i jedna krivična prijava, po osnovu povrede službenog pečata od odgovornog lica ugostiteljskog objekta iz Herceg Novog”, navodi se u Izvještaju. Turistička inspekcija je u prošloj godini za utvrđene nepravilnosti izdala 2,13 hiljada prekršajnih naloga, u ukupnom iznosu od 611,38 hiljada EUR. Podnijeto je i 126 zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka.

Ukupan iznos kazni koje su izrekli područni organi za prekršaje u prošloj godini iznosi 20,72 hiljade EUR. Područni organi za prekršaje su riješili 142 zahtjeva iz 2011. i 2012. godine, u ukupnom iznosu od 45,77 hiljada EUR. Ukupan broj primljenih žalbi gostiju u prošloj godini je 878, po kojima su inspektori postupali bez odlaganja i preduzimali odgovarajuće mjere i radnje u skladu sa zakonom. Od ukupnog broja pristiglih pritužbi, 21 je bilo neosnovano, a dvije su proslijeđene drugom organu. Nadzor ugostiteljskih objekata obavlja se kontinuirano, ali su aktivnosti inspekcije pojačane tokom ljetnje turističke sezone. U primorskim opštinama na početku sezone evidentiran je veći broj subjekata koji je otpočeo djelatnost bez propisanog odobrenja zbog kašnjenja raspisivanja tendera za rad privremenih objekata u zoni morskog dobra. Polazeći od toga, inspekcija je djelovala preventivno u svim slučajevima kada su oni bili regularni u pogledu poreskih obaveza, zapošljavanja radnika i sanitarno higijenskih uslova za rad. Najveći broj žalbi gostiju odnosio se, kako se navodi, na rad ugostiteljskih objekata i to na nelegalan rad privremenih objekata, neispunjavanje minimalno-tehničkih uslova, neizdavanje fiskalnih računa, nekvalitetno pružene usluge, neljubazno osoblje i pružanje usluga pod različitim uslovima. Kod ugostiteljskih objekata bio je prisutan i problem buke, koji je na trećem mjestu po ukupnom broju pristiglih žalbi. Inspekcija je u saradnji sa Inspekcijom zaštite prostora i predstavnicima Javnog preduzeća (JP) Morsko dobro obišla oko 400 kupališta, uključujući i ona prirodnog karaktera. U 12 slučajeva, po nalogu inspektora, uklonjen je nelegalno postavljeni plažni mobilijar. Žalbe koje su se odnosile na rad zakupaca kupališta su na drugom mjestu po broju i odnose se na prenatrpanost plaže plažnim mobilijarom, visoke cijene plažnog mobilijara i nečistoća na plažama. Za nepravilnosti te vrste izdato je 45 prekršajnih naloga, u ukupnom iznosu od 6,4 hiljade EUR.

Inspekcija je kontrolisala i poštovanje obaveze organizovanja spasilačke službe na plažama, gdje je izdato 17 prekršajnih naloga u iznosu od 2,25 hiljada EUR i podnijeta dva zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka. Žalbe na nelegalan rad turističkih vodiča čine četiri odsto ukupnog broja žalbi. Kada je riječ o problemu “dilera soba”, Turistička inspekcija je, zajedno sa Upravom policije, u toku sezone evidentirala ukupno 62 dilera i to najviše u Herceg Novom i to 20. U Budvi ih je bilo nešto manje, 17, Baru 13 i Ulcinju 12. Žalbe u dijelu privatnog smještaja činile su osam odsto ukupnog broja, kojima su gosti pokazali nezadovoljstvo kvalitetom ugovorene usluge i ugovorenom cijenom usluge.

Bonus video: