Balić: Situacija u Ukrajini nije strašna kao što izgleda

“Koliko sam mogao da vidim, narod ovdje živi dosta loše. Standard je veoma nizak. Naravno, najbolje žive političari i biznismeni bliski njima", kaže Balić za "Vijesti"
127 pregleda 5 komentar(a)
Saša Balić, Foto: Fcmetalurg.com
Saša Balić, Foto: Fcmetalurg.com
Ažurirano: 16.03.2014. 12:17h

Saša Balić, bivši član mlade i povremeni ,,A“ fudbalske reprezentacije Crne Gore, koji već dvije godine igra u Ukrajini, kaže da situacija u toj zemlji nije baš toliko crna kako bi mogao zaključiti onaj koji prati politička dešavanja kroz medije, i ističe da se nijednog trenutka nije osjetio ugroženo.

“U Zaporožju, gdje trenutno živim i igram, život se odvija potpuno normalno i da ne gledam televiziju i ne čitam novine ne bih ni znao da u Ukrajini ima problema. Ni u jednom trenutku se nijesam osjetio ugroženo u Zaporožju. Moji prijatelji koji igraju u drugim gradovima širom Ukrajine takođe se osjećaju bezbjednim, tako da mislim da nema mjesta velikoj panici”, priča Balić za “Vijesti”.

Nedavno su mediji pisali da je u Zaporožju 2. marta protestovalo više hiljada demonstranata.

“Te demonstracije nisam ni vidio, a ni čuo da moji saigrači ili bilo ko govori o njima”, priča fudbaler koji je karijeru u Ukrajini počeo u “Krivbasu” u Krivom Rogu, a sada igra za “Metalurg”.

Tačno je da je narod je u Ukrajini, kaže Balić, podijeljen, da jedni žele promjene i približavanje EU, drugi smatraju da im je Rusija “idealan partner”

“U Ukrajinu sam došao početkom marta 2012. godine i moj prvi utisak o ovoj zemlji nije bio baš dobar. Sve mi je izgledalo sivo, posebno zgrade i kuće koje su izgrađene 60-ih godina i od tada nisu renovirane. Još me, onako za dobrodošlicu, dočekala temperatura od -22 stepena”, kaže Balić.

Ali, napominje on, nije sve u Ukrajini sivo. Tu su Odesa na moru, Kijev, koji je svjetska metropola, Dnjepropetrovsk, Lvov. Međutim, s obzirom na bogatstvo i potencijal kojim Ukrajina raspolože, Balić smatra da ta zemlja može i zaslužuje mnogo više od onoga što trenutno ima.

“Zaporožje ima jednu glavnu ulicu dugu nekoliko kilometara u kojoj su sva dešavanja, restorani, kafići, ali čim malo skrenete sa te ulice opet je sve kao i u većini gradova: sivo, zastarjelo i nije bezbjedno. Glavni problem i Ukrajincima i Rusima je alkohol, tako da su me savjetovali da se u večernjim satima krećem u dobro poznatim krugovima, kafićima i restoranima za koje se zna da su sigurni”, priča Balić.

Tačno je da je narod je u Ukrajini, kaže Balić, podijeljen, da jedni žele promjene i približavanje EU, drugi smatraju da im je Rusija “idealan partner”.

“Koliko sam mogao da vidim, narod ovdje živi dosta loše. Standard je veoma nizak i u razgovoru sa prijateljima saznao sam da su im plate od 200 do 250 dolara, što je ispod svake normale. Naravno, najbolje žive političari i biznismeni bliski njima. Ne čudi me njihov gnjev i ovo što se sada dešava samo je posljedica svega što narod proživljava. To je njihov vapaj kojim su pokušali promijeniti stvari, prije svega budućnost svoje djece. Nisam siguran da će im EU puno toga promijeniti na bolje ali od ovog trenutnog stanja ne može biti gore, pa dijelim njihovo mišljenje da vrijedi pokušati”, kaže Balić.

Ni drugi fudbaleri iz regiona ne strahuju za život

Nedavno su i srpski fudbaleri koji igraju u Ukrajini ocijenili situaciju u toj zemlji slično Baliću.

“Sve je u redu. Apsolutno je normalno stanje u gradu i sve funkcioniše. Nema razloga za brigu, svi smo dobro” - poručio je za SPORTAL.RS nekadašnji golman Crvene Zvezde Vladimir Dišljenković, koji već devet godina živi i radi u Ukrajini i igra za Metalist iz Harkova.

“Nema ništa zbog čega bi trebalo da brinemo za bezbjednost. Ima nekih dešavanja na 10-15 kilometara od nas, ali sve je potpuno mirno i vjerujem da će tako ostati. Nisam ni vidio nikakve vojnike na ulici”, izjavio je istom portal Igor Duljaj, bivši fudbaler Partizana, a sada Sevastopolja.

Bonus video: