Kako je Vesna Simović kršila zakon: Pomagala mužu za 800 eura mjesečno

Vesnu Simović je skupštinski Odbor za politički sistem prije dva dana predložio kao, uglednog pravnika, za članicu Sudskog savjeta
1045 pregleda 48 komentar(a)
Ažurirano: 15.03.2014. 18:21h

Dok je bila pomoćnica ministra rada Vesna Simović - Zvicer je istovremeno radila puno radno vrijeme kao konsultant Javnog komunalnog preduzeća Cetinje, gdje je direktor bio njen sadašnji suprug Saša Zvicer.

Vesnu Simović je skupštinski Odbor za politički sistem prije dva dana predložio kao, uglednog pravnika, za članicu Sudskog savjeta. Ona je prekršila Zakon o državnim službenicima i namještenicima i Etički kodeks državnih službenika. Bivša visoka državna službenica tvrdi za “Vijesti” da takav posao nikada nije radila i da zna „iz koje je kuhinje ova priča, jer je protiv nje bila podnijeta krivična prijava zbog primanja mita, koja je odbačena“.

Ugovorom o pružanju savjetodavnih usluga, koji je zaključen 1.08.2012, ona se obavezala na konsalting usluge 40 sati nedljeljno za mjesečnu naknadu od 800 eura. Ugovor, u koji su “Vijesti” imale uvid, važio je do 2.10.2012, ali nezvanične informacije potvrđuju da je njen angažman trajao duže. Zakonom o državnim službenicima propisano je da oni mogu van radnog vremena, po prethodno dobijenom pisanom odobrenju starješine državnog organa, obavljati poslove ili pružati usluge fizičkom ili pravnom licu, ako nije u konflitku interesa ili ako ne nadzire firmu kojoj pruža usluge.

Zakon precizira da to mogu biti samo „rad u naučno-istraživačkoj, pedagoškoj, humanitarnoj, sportskoj djelatnosti, kao i objavljivati stručne radove i obavljati poslove predavača na stručnim seminarima i savjetovanjima“. Konsultantske usluge se ne pominju, niti u ugovoru piše da je tadašnja pomoćnica imala njegovu pisanu saglasnost za konsalting.

Čudno je i kako je mogla biti angažovana dva mjeseca puno radno vrijeme u JKP Cetinje, kada je istovremeno radila kao pomoćnica ministra za socijalna pitanja. To da je za konsultantske usluge primala 800 eura nije prijavila u svom imovinskom kartonu. Ona je u Ministartsvu primala 620 eura. U imovinskom kartonu za 2012. ona je napisala da prima i 100 eura za članstvo u Socijalnom savjetu, 250 za članstvo u Upravnom odboru Fonda rada, 550 eura na Pravnom fakultetu i 2.000 eura pod stavkom „ostali prihodi“.

Iako je među kandidatima za Sudski savjet bilo bivših sudija, uglednih advokata čija su izlaganja tokom konsultativnog saslušanja izazvala veliku pažnju i reagovanje Odbora, podršku su ponovo dobile osobe koje imaju političko zaleđe i koje su tada jedva progovorile.

Cilj ustavnih reformi bila je profesionalizacija i depolitizacija pravosuđa, a izbor Sudskog i Tužilačkog savjeta je potvrdio sumnje da od toga neće biti ništa.

Pomoćnica ministra rada je bila konsultant JKP Cetinje, iako Zakon propisuje da državni službenik može dodatno raditi samo u nauci, pedagogiji, humanitarnoj i sportskoj djelatnosti...

Simović - Zvicer: To je bilo samo za izradu publikacije

Vesna Simović - Zvicer rekla je juče da je sa „JKP, dok je na njegovom čelu bila direktorica, dogovorila izradu publikacije u vezi obaveza poslodavaca iz radnog odnosa. „Zakon o državnim službenicima dozvoljava edukativne aktivnosti, pa u ovom angažmanu nije bilo zloupotrebe ili konflikta interesa. To nijesu bile konsultantske usluge, već izrada publikacije,“ objasnila je ona juče „Vijestima“ na pitanje da li je imala dozvolu ministra za konsalting usluge sa cetinjskim preduzećem.

Poslanici DF ranije su podsjetili da je Vesna Simović kršila i Zakon o sprečavanju sukoba interesa jer nije prijavila imovinu nakon napuštanja funkcije. To, međutim, nije spriječilo poslanike DPS, SDP i SNP da podrže njenu kandidaturu, kao ni kandidaturu bivšeg poslanika SNP Dobrice Šljivančanina koji se javio na oglas dok je protiv njega vođen krivični postupak po optužnici specijalnog tužioca za zloupotrebu službenog položaja.

Bonus video: