Tivat: Sklonjeni oštećeni avioni sa platforme aerodroma

Čekalo se da vlasnik i osiguratelj tog aviona angažuju adekvatno opremljenu i osposobljenu lokalnu firmu koja će ukloniti vazduhoplov
355 pregleda 1 komentar(a)
uklanjanje oštećenih aviona, Foto: ACG
uklanjanje oštećenih aviona, Foto: ACG
Ažurirano: 16.08.2018. 12:44h

Dva mala poslovna aviona tipa „piaggio P-180 avanti““ koji su oštećeni u naletu pijavice i nevremena na aerodromu Tivat 9.juna, napokon su uklonjeni sa pozicija na koje ih je bacila oluja.

Manje oštećeni avion estonskih registarskih oznaka ES-PAL otegljen je na posljednju parking poziciju na krajnjemm istočnom dijelu aerodornske platforme za generalnu avijaciju. Juče mu se na tom mjestu pridružio i znatno teže oštećeni P-180 američke registracije N-977RS, za čije je uklanjanje međutim, morala biti angažovana dizalica tivatske firme „Technomarine“. ž

Ovaj avion kojeg je pijavica podigla i bacila na saobraćajnicu po sredini platforme, uništivši pritom njegov stajni trap u nanijevši mu druga ozbiljna oštećenja, više od dva mjeseca je ometao redovnu upotrebu platforme koja inače, ovih dana „vrvi“ od brojnih malih privatnih poslovnih aviona i helikoptera što slijeću u Tivat.

Čekalo se naime, da vlasnik i osiguratelj tog aviona angažuju adekvatno opremljenu i osposobljenu lokalnu firmu koja će ukloniti vazduhoplov i pomjeriti ga na mjesto gdje on neće smetati redovnom odvijanju operacija na aerodromu.

„Vlasnici i osiguratelji aviona angažovali su „Technomarine“ da asistira specijalizovanim mehaničarima italijanske kompanije „Piaggio“ koja je proizvođač i serviser ovih aviona. Ekipa mehaničara je već doputovala u Crnu Goru i oni će do 1.septembra na posljednjoj parking poziciji platforme generalne avijacije, u posebnom za tu namjenu podignutom privremenom objektu – montažnom hangaru, obaviti radove na oba oštećena aviona. Taj posao oni će završiti roku od mjesec dana, a za svo to vrijeme plaćanje naknadu za korišćenje parking pozicije Aerodromima Crne Gore“, kazao je izvor „Vijesti“ iz ACG.

On je dodao da je sve procedure koje će se koristiti prilikom postavlanja montažnog hangara i izvođenja radova na dva oštećena aviona na aerodromu gdje se za to vrijeme neprestano odvijaju redovne vazdušne operacije, prethodno pregledala i odobrila Agencija za civilno vazduhoplovstvo, kao i da se sav taj posao obavlja o trošku vlasnika i osiguratelja aviona, a ne ACG.

„Avion regiszracije ES-PAL je manje oštećen i on će nakon servisa i zamjene nekih djelova, biti vraćen u letno stanje i redovnu upotrebu. Drugi avion regsitracije N-977RS je po svoj prilici, toliko oštećen da se njegova popravka ne isplati, te će njega mehaničari kompanije „Piaggio“ do kraja septembra rastaviti i sa njega skinuti sve još uvijek upotrebljive djelove“, kazao je sagovornik „Vijesti“ iz Službe bezbjednosti ACG.

Bonus video: