Podgorica: Za prilagođavanje objekata licima smanjene pokretljivosti milion i 170 hiljada eura

Najviše novca biće izdvojeno za renoviranje KIC "Budo Tomović"
91 pregleda 0 komentar(a)
Trg republike, Podgorica, Foto: Vesko Belojević
Trg republike, Podgorica, Foto: Vesko Belojević
Ažurirano: 14.03.2014. 14:47h

Sekretarka za socijalno staranje Snežana Mijušković tvrdi da će oko milion i 170 hiljada eura koštati prilagođavanje objekata u vlasništvu Glavnog grada licima smanjene pokretljivosti.

"Akcioni plana prilagođavanja objekata u vlasništvu Glavnog grada, za pristup, kretanje i upotrebu licima smanjene pokretljivosti za 2014. godinu realizovaće se u dvije faze. U prvoj fazi će se izdvojiti oko 738 hiljada eura, dok će se u drugoj fazio potrošiti oko 432 hiljade", kazala je Mijušković juče na okruglom stolu, gdje je predstavljen Nacrt pomenutog akcionog plana.

Akcionim planom predviđeno je renoviranje objekata u vlasništvu Glavnog grada i najprometnijih ulica, kako bi ti objekti bili pristupačni svim građanima.

Najviše novca biće izdvojeno za renoviranje Kulturno-informativnog centra "Budo Tomović", oko 120.000 eura i objekta "Parking servisa",oko 121.000 eura.

Mijušković tvrdi da je ovim akcionim planom takođe predviđeno prilagođavanje kruga ulica u Glavnom gradu, kojim bi povezali sve njegove bitnije institucije.

"Na primjer da osobe sa smetnjama u kretanju mogu bez problema doći od Kliničkog centra do centra grada, ili do Fakulteta ili drugih kulturnih ustanova", pojasnila je Mijušković.

Istakla je da se sve eventualne primjedbe na ovaj akcioni plan mogu poslati do ponedjeljka, kada će radna grupa uobličiti akcioni plan i poslati na javnu raspravu.

Prema posljednjim podacima MONSTAT-a u Podgorici živi 18.573 stanovnika sa smetnjama u obavljanju svakodnevnih aktivnosti.

Bonus video: