Umro Božidar Nikolić

Nikolić je rođeni Nikšićanin, otac troje djece, profesor emeritus Univerziteta Crne Gore, a predavao je i na američkim i evropskim univerzitetima
668 pregleda 8 komentar(a)
Božidar Nikolić, Foto: DANU
Božidar Nikolić, Foto: DANU
Ažurirano: 14.03.2014. 15:41h

Predsjednik Dukljanske akademije nauka i umjetnosti Božidar Nikolić preminuo je jutros u Podgorici, u 73. godini.

Nikolić je rođeni Nikšićanin, otac troje djece, profesor emeritus Univerziteta Crne Gore, a predavao je i na američkim i evropskim univerzitetima.

Bio je član Odbora za tehničke nauke CANU od 1979. do 1991. godine, redovni član Dukljanske akademije nauka i umjetnosti od 1999. godine, autor pet univerzitetskih udžbenika i oko 150 naučnostručnih radova i članaka u domaćim i stranim časopisima, kongresima i publikacijama.

Nikolić je bio član i Američke asocijacije za motore i vozila "SAE", obavljao je brojne funkcije u vaspitno-obrazovnim institucijama a dobitnik je i brojnih nagrada.

Krivokapić: Bio je čuvar obraza nauke i čovječnosti crnogorske

Predsjednik Skupštine Crne Gore, Ranko Krivokapić istakao je da je profesor emeritus Božidar Nikolić Crnogorac koji služi na čast intelektualnoj zajednici Crne Gore.

"Nikolić pripada onom malom broju anti-ratnih boraca, kojeg se časna Crna Gora vazda mora sjećati. Pamtiće ga dugo i njegovi američki i evropski studenti, kao profesora velikog uma iz malene Crne Gore. Dukljanska akademija nauka i umjetnosti je imala na svom čelu Božidara, kao prvog među jednakima, koji je svojim bićem i radom čuvao obraz nauke i čovječnosti crnogorske. Neka njegova djela i radovi budu vječni svjedoci njegovog života i rada. Pronađite u njegovom životnom putu toplinu koja će vam dati snagu, i ublažiti prazninu koja je nastala njegovim odlaskom", istakao je Krivokapić

CNV: Nikolićeva smrt veliki gubitak za crnogorsko društvo

Povodom smrti Božidara Nikolića, Crnogorsko nacionalno vijeće (CNV) izrazilo je najdublje saučešće njegovoj porodici.

"Njegova smrt je veliki gubitak za porodicu Nikolić ali i za cjelokupno crnogorsko društvo. Doprinos gospodina Božidara Nikolića crnogorskoj nauci i njegova privrženost svojim korjenima i nacionalnom imenu ostaće kao trag u istoriji Crne Gore i svijetao primjer za buduća pokoljenja . Crnogorsko nacionalno vijeće će čuvati sjećanje na profesora Božidara Nikolića , njegovo djelo i njegovu posvećenost Crnoj Gori . Pamtićemo ga kao dio one bolje istorije crnogorskog naroda. Neka mu je laka crnogorska zemlja", navodi se u saopštenju CNV.

Univerzitet Crne Gore i Dukljanska akademija nauka i umjetnosti organizovaće komemorativnu sjednicu povodom smrti predsjednika DANU i bivšeg rektora Univerziteta Crne Gore, profesora emeritusa Božidara Nikolića. Sjednica će se održati u subotu, 15.marta, u 9 sati u Rektoratu UCG.

Bonus video: