Kriza u Ukrajini se već odrazila na Crnu Goru: Buking iz Kijeva manji za trećinu

Neke agencije već su se okrenule tržištima Kazahstana i Azerbejdžana, dok direktor NTO savjetuje zapadni kurs
11 komentar(a)
Ažurirano: 14.03.2014. 13:07h

Politički lomovi u Ukrajini i kriza na Krimu mogli bi skupo koštati Crnu Goru ovogodišnje turističke sezone.

Prema sada raspoloživim podacima, o kojima zvanično još niko ne želi da govori, buking sa tog tržista za crnogorsku obalu manji je 30 do 40 odsto u odnosu na isti period lani.

Ipak, to još ne znači ništa konkretno s obzirom na praksu gostiju iz bivših sovjetskih republika da se za ljetovanje odlučuju pred sam početak turističke sezone, i svojih godišnjih odmora.

Hotelijere i vlasnike privatnog i apartmanskog smještaja na primorju ohrabruje i pad rublje na kursnim listama koji je uslovio masovno povećanje prodaje turističkih aranžmana na tom tržištu za nevjerovatnih 700 odsto.

„Moramo biti pametni, da se ne miješamo u visoku politiku, i da mislimo na biznis. Treba pratiti situciju, i ako bude potrebno da spustimo i cijene, kako bi sezona uspjela“, rekao je Radulović

Turistički radnici u Crnoj Gori zato smatraju da bi bilo kakvo političko svrstavanje države moglo napraviti veliku štetu sezoni.

Predsjednik Crnogorskog turističkog udruženja i suvlasnik elitnog lanca hotela „Montenegro stars hotels group“ Žarko Radulović smatra da Crna Gora mora biti mudra.

„Moramo biti pametni, da se ne miješamo u visoku politiku, i da mislimo na biznis. Treba pratiti situciju, i ako bude potrebno da spustimo i cijene, kako bi sezona uspjela“, rekao je Radulović za “Vijesti”.

Kada je riječ o statistici i ukrajinskom tržištu ono je, prema zvaničnim podacima, najviše punilo privatni smještaj u Crnoj Gori. Brojke govore da ih je minule godine u Crnoj Gori ljetovalo čak 140 hiljada, tri puta više nego 2012.

Pojedini, međutim, nijesu optimisti, strahuju da bi brojka od 30 aviona sa ukrajinskog tržišta mogla biti višestruko manja, pa su se iz tog razloga brojne agencije okrenule tržištima Kazahstana, Azerbejdžana i ostalih bivših sovjetskih republika.

Direktor Nacionalne turističke organizacije Saša Radović smatra da se onda treba okrenuti prema zapadu. On je za radio Slobodna Evropa izjavio kako su se, “sudeći prema njemačkom povećanju od 50 odsto više rezervacija za Grčku, Njemci oporavili od recesije”.

“Olakšavajuća okolnost je to što je i u Crnoj Gori i u Njemačkoj ista valuta pa ta neka deflacija ne može uticati na promjenu cijena kada je njemačko tržište u pitanju.Vidimo da su neke druge destinacije u velikom problemu jer njihova lokalna valuta slabi u odnosu na euro što njih čini nešto skupljim u odnosu na prethodnu godinu“, rekao je Radović zab Slobodnu Evropu.

Ukrajinski gosti četvrti po brojnosti

Crnu Goru je u prošloj godini posjetilo 1,49 miliona turista, 3,6 odsto više u odnosu na 2012. pokazuju podaci Monstata.

Gosti su ostvarili 9,41 milion noćenja od kojih 89,4 odsto noćenja bilježe strani gosti, a 10,6 odsto domaći turisti.

U strukturi noćenja stranih turista u 2013. godini, prema državnoj statistici, najviše noćenja ostvarili su turisti iz Rusije 28,1 odsto, Srbije 25,1 odsto, Bosne i Hercegovine 7,5 odsto, Ukrajine 5,6 odsto, Kosova 3,3 odsto, Poljske 2,7 odsto, Njemačke 2,3 odsto i Francuske 2,2 procenta.

Statistika kaže da su turisti iz ostalih zemalja ostvarili su 23,2 odsto noćenja u Crnoj Gori.

Bonus video: