Odlučeno u Kolašinu

Radunović najavljuje: Kod privatnika odmah i bez para

Do sada je za pacijente takva potvrda bila obavezna i predstavljala je barijeru, jer su nadležni odbijali da je izdaju, zakazujući pregled pacijentima za tačno 30 dana
54 pregleda 8 komentar(a)
Ažurirano: 14.03.2014. 18:25h

Od 1. aprila više neće biti neophodna potvrda zdravstvene ustanove da pregled nije moguće dobiti u okviru mjesec dana, kako bi se pacijenti liječili kod privatnika, koji su u Mreži zdravstvenih ustanova i kod kojih su zato određeni pregledi i intervencije besplatne.

Do sada je za pacijente takva potvrda bila obavezna i predstavljala je barijeru, jer su nadležni odbijali da je izdaju, zakazujući pregled pacijentima za tačno 30 dana.

To je jedna od mjera koju je Vlada usvojila na tematskom zasjedanju o strukturnim reformama iz oblasti zdravstva, prošle sedmice u Kolašinu.

I dugo najavljivano centralno zakazivanje konačno bi moglo da bude realizovano, najkasnije do kraja juna.

Ministar zdravlja Miodrag Radunović rekao je da to podrazumijeva mogućnost da izabrani ljekari iz unutrašnjosti zakazuju preglede pacijentima u bolnicama i Kliničkom centru.

“Pacijenti će imati ime doktora i datum pregleda i neće morati da šetaju. Time ne samo da štedimo vrijeme i zdravlje pacijenata, već i novac. Tri miliona eura se godišnje da na troškove unutar Crne Gore za pacijente”, rekao je Radunović “Vijestima”.

On je ipak napomenuo da je osnovno i suštinsko da bi se sve reforme sprovodile da Zakon o zdravstvenoj zaštiti, kojim se uvodi nova organizacija zdravstvenih ustanova, Skupština što prije usvoji. Tako bi ministarstvo do kraja godine formiralo osam zdravstvenih centara.

“Dobijamo kvalitet zdravstvene zaštite na višem nivou, dostupnu zdravstvenu zaštitu, veću mobilnost ljekara, skraćivanje dijagnostičkih i terapeutskih procedura, jer se uzorci uzimaju na više lokalcija, a onda oni putuju prema ustanovi gdje se vrši ispitivanja, umjesto pacijenata, što je sada slučaj. O standardima kako putuju uzorci mora se voditi strogo računa i o tome odgovornost snosi menadžer ustanove”, rekao je on.

Napomenuo je da nijedna zdravstvena usluga neće biti ukinuta formiranjem centara, već će nadležnost menadžmenta domova zdravlja biti drugačija, što otvara mogućnost za racionalizaciju i preusmjeravanje novca na poboljšanje kvaliteta usluga i standarda zaposlenih.

„Jedna od mjera je i da se obezbijedi monitoring propisivanja ljekova na recept u okviru standardne dnevno dozvoljene doze. Do sada je bilo neracionalnog propisivanja, i kada zaživi sistem, takve recepte biće nemoguće realizovati jer će sistem da pokaže koliko je doza propisano”, rekao je Radunović, uz napomenu da je rok za tu aktivnost kraj septembra.

Radunović je najavio i uvođenje kliničkih smjernica za unapređenje kvaliteta zdravstvene zaštite, nastavak transplantacionog programa, kao i adaptaciju i rekonstukciju cetinjske bolnice i doma zdravlja, kotorske bolnice i doma zdravlja, kao i KCCG, u okviru mjera energetske efikasnosti. Radovi su vrijedni 2,4 miliona eura.

Ministar tvrdi da će doći i do redefinisanja dopunskog rada ljekara u sistemu zdravstva, ali nije precizirao u kom smjeru će ići.

Promjene slijede i u sistemu javnih nabavki za zdravstvo, a nadležni su odlučni da se one centralizuju, odnosno da ubuduće Fond sprovodi nabavke za cio sistem. Trenutno taj posao rade pored Fonda i "Montefarma" i druge zdravstvene ustanove za određene materijale.

Čistačice iz privatnih firmi?

Radunović je rekao da sliijedi i pilot projekat u nikšićkoj bolnici, koji treba da pokaže da li su moguće uštede u okviru sistema pružanja nezdravstvenih usluga, odnosno higijenske i usluge pripreme hrane: "Ideja je da uradimo detaljan elaborat o ukupnim troškovima i opterećenosti nezdravstvenih radnika na nivou jedne bolnice, da vidimo koliko to košta i na osnovu toga treba da se raspiše javni poziv za privatne firme koje su voljne da preuzmu taj posao".

U bolnicama i KCCG zaposleno je 1.519 nemedicinskih radnika, za čije plate godišnje ide 9,8 miliona eura.

Galerija

Preporučujemo za Vas