Milivojević: Svi da imaju pristup informacijama o radu Savjeta za zaštitu od diskriminacije

Navodi se da zapisnici sa sjednica tog tijela postoje i u urednom su posjedu Ministarstva za ljudska i manjinska prava
3 komentar(a)
Stevan Milivojević, LGBT Forum Progres, Foto: LGBT Forum Progres
Stevan Milivojević, LGBT Forum Progres, Foto: LGBT Forum Progres
Ažurirano: 13.03.2014. 16:52h

Iz LGBT Foruma Progres pozvali su ministra za ljudska i manjinska prava Suada Numanovića da obezbijedi da svi zainteresovani dobiju blagovremen i nesmetan pristup svim informacijama koje se na bilo koji način odnose na rad Savjeta za zaštitu od diskriminacije.

Izvršni direktor, LGBT Forum Progres, Stevan Milivojević, kazao je da duži period postoje osnovane primjedbe, ali da su predstavnici Ministarstva tvrdili da njihova služba ima moći da blagovremeno i efikasno opslužuje Savjet.

“U praksi se već nekoliko puta pokazuje da to nije tako što doprinosi stvaranju i njegovanju ukupno negativne slike o Savjetu za zaštitu od diskriminacije Vlade. Time se potcjenjuje njegov suštinski i sistemski značaj i potiskuju dobri rezultati i društvene promjene koje je, uz brojne teškoće, za relativno kratak vremenski period, uspio da postigne i inicira”, kaže se u saopštenju Milivojevića.

Prema njegovim riječima, desetočlana Radna grupa Savjeta za zaštitu od diskriminacije za pripremu finalnog nacrta Strategije za unapređenje kvaliteta života LGBT osoba u Crnoj Gori, među kojima su bila i tri člana iz civilnog društva, na tom programskom dokumentu radila je veoma savjesno, obazrivo, izuzetno posvećeno, efikasno i stručno.

“Do svih kreiranih sadržaja došlo se jedinstveno i uz puni konsenzus kako po pitanju metodologije tako i oko konačnih strateških ciljeva, programskih mjera i indikatora. Radna grupa je radila potpuno besplatno i kompletan proces, niti njeno članstvo, ne zaslužuju kompromitaciju bilo koje vrste”, kaže se u saopštenju.

Navodi se da zapisnici sa sjednica tog tijela postoje i u urednom su posjedu Ministarstva za ljudska i manjinska prava, “ pa stoga trebaju nesmeteno dostupni svima”.

“Stvara se, vrlo osnovan, utisak da je nekome u crnogorskoj Vladi izuzetno stalo i potrebno da u fokusu negativne pažnje drži izradu i implementaciju vladine LGBT politike ali i socijalnu inkluziju LGBT zajednice u cjelini”, dodao je Milivojević.

On smatra da to nije korektno, posebno ne zato što je nacionalna LGBT politika dobila sve pohvale domaće, regionalne i strane javnosti.

“I rezultati koje Crna Gora postiže na polju inkluzije i društvenog prihvatanja LGBT osoba veoma su pozitivno prepoznati u nizu relevantnih međunarodnih izvještaja koji objektivno sagledavaju ukupna kretanja i procese u Crnoj Gori”, kazao je Milivojević.

On je ponovio da zato proziva Numanovića da osigura kvalitetniji i profesionalniji pristup Ministarstva kojim rukovodi.

“I da bez odlaganja doprinosi javnoj distribuciji svih činjenica koje se odnose na rad vladinog Savjeta za zaštitu od diskriminacije i proces društvene inkluzije LGBT zajednice i da time doprinosi promociji vladine antidiskriminacione politike”, zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: