Ribolovni zabran u NP Skadarsko jezero počinje 15. marta

Do 1. juna zabranjeno je loviti sve vrste ribe, izuzev jegulje, zbog sezone mrijesta. Iz NPCG pozvali građane da prijave sve nezakonitosti
108 pregleda 7 komentar(a)
Ažurirano: 13.03.2014. 20:06h

Nacionalni parkovi Crne Gore (NPCG) podnijeli su u 2014. godini sedam prekršajnih i jednu krivičnu prijavu, zbog nelegalnog izlova ribe na Skadarskom jezeru.

Iz NPCG je saopšteno da je u tom periodu oduzeto 15 nelegalnih sredstava za ribolov i da će lovočuvari NP-a “Skadasrko jezero” intenzivnije kontrolisati to zaštićeno područje tokom ribolovnog zabrana, koji počinje 15. marta.

“Ribolovni zabran u NP-u 'Skadarsko jezero', na sve vrste riba izuzev jegulje, počinje 15. marta i traje do 1. juna. Od sredine marta do početka juna ribolovci ne smiju da love zbog sezone mrijesta. S tim u vezi, u cilju zaštite ribljeg fonda, služba zaštite NP 'Skadarsko jezero' intenzivnije će kontrolisati korišćenje dobara parka”, saoštili su iz NPCG.

Apelovali su na “ekološki osviješćene i odgovorne” građane da sve nezakonitosti prijave službi zaštite NP “Skadarsko jezero”.

Istakli su da se u februarskom Izvještaju o radu pomenutog nacionalnog parka navodi da se “intenzivno na čitavoj vodenoj teritoriji jezera vrši sprečavanje nelegalnog ribolova”, a da se ribolovna oka konstantno nadziru i sprečava krivolov.

Iz NPCG tvrde da je šest lovočuvara u petak završilo obuku u Policijskoj akademiji u Danilovgradu, na koju su poslati nakon što je upravna inspekcija utvrdila da su radili bez licence.

Za vrijeme prošlogodišnjeg ribolovnog zabrana NPCG su podnijeli 16 krivičnih prijava zbog krivolova i oduzeli 18 kilograma nezakonito ulovljene ribe.

Nakon ovih rezultata, koje su saopštili iz NPCG-a, reagovali su radnici službe zaštite NP-a “Skadarsko jezero”, istakavši da je prijava bilo mnogo više. Sprovedena je i interna istraga i utvrđeno je da su ipak bili tačni podaci NPCG, zbog čega su potom kažnjeni administrativni radnici NP “Skadarsko jezero”.

Čišćenje Starog viganja ne pominju

Jedna od deponija u Starom viganju, Foto: Luka Zeković

Iz resora Zorana Mrdaka nijesu odgovorili da li će i kada očistiti deponiju na Starom viganju, za koju su, prema ranijem saopštenju Ministarstva održivog razvoja i turizma, nadležni NPCG i komunalci. Mrdak je u izjavi za “Vijesti”, a potom i reagovanju, pozvavši se na Prostorni plan za područja sa posebnom namjenom i Zakon o nacionalnim parkovima, tvrdio da deponije nijesu unutar parka.

Pomenuti dokumenti, međutim, nedvosmisleno govore da su ogromne deponije nekoliko stotina metara unutar parka, što tvrdi i sudski vještak za oblast geologije Staniša Ivanović.

NPCG apeluje na ekološki osviješćene i odgovorne građane da nelegalni ribolov, kao i sve vrste aktivnosti koje smatraju neprimjerenim i nedozvoljenim, prijave Službi zaštite na brojeve telefona 067/344-356, 067/342-899.

Galerija

Bonus video: