Goran Rodić ima prednost, ali...

Rodić može da računa na osam glasova SDP, sedam Pozitivne i načelnu spremnost Demokratskog fronta da stane iza njega
202 pregleda 4 komentar(a)
Goran Rodić, Foto: Luka Zeković
Goran Rodić, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 13.03.2014. 21:24h

Najveću šansu, ali zasad bez garancije, da obezbijedi podršku za mjesto vrhovnog državnog tužioca ima advokat Goran Rodić. Da bi vrhovni tužilac bio izabran u drugom krugu, potrebno je da za njega glasa tri petine poslanika (49), što, sudeći prema jučerašnjim informacijama, sada niko nije obezbijedio. U konkurenciji za poziciju prvog tužioca, sem Rodića, su tužiteljke Vesna Jovićević i Stojanka Radović, kao i predsjednik kotorskog suda Branko Vučković. On je u prvom krugu, kada je tražena dvotrećinska većina, dobio samo 34 glasa. Što se njega tiče, nema nagovještaja da će se nešto promijeniti i ovaj put, iako je izjašnjavanje tajno. Nakon saslušanja na Odboru za politički sistem, Rodić može da računa na osam glasova SDP-a, sedam Pozitivne i načelnu spremnost Demokratskog fronta da stane iza njega, ukoliko postoje šanse da se izabere osoba van sadašnjih sudsko-tužilačkih krugova.

“Vijestima” je juče iz DF-a nezvanično rečeno da oni nijesu razgovarali o tome, ali da bi dali glas Rodiću ako bi mogao biti izabran. Da bi obezbijedio potrebnih 49 glasova, advokatovo ime bi na listiću trebalo da zaokruži i devet poslanika SNP-a, kao i manjinske partije (BS i albanske stranke). DPS zasada nije spreman da ga podrži.

Genci Nimanbegu, koji je u ime manjinskih partija član Odbora za politički sistem, rekao je “Vijestima” da bi mogao podržati Rodića, ali da razmišlja i o Vesni Jovićević. On je zamjerio kandidatima da im nedostaje energija: “Za takvo mjesto osoba mora da bude dosta energična, samouvjerena i odvojena od dosadašnjeg sastava tužilaštva. U konsultaciji sa partijama, blizu smo da imamo kandidata koji se ističe više od drugih, do tog glasanja će proći još par dana i nadam se da ćemo do tada imati zajednički stav. Ja sam bio suzdržan kada se glasalo o Vučkoviću”. Azra Jasavić je rekla da Crnoj Gori treba osoba sa integritetom, koja će biti spremna i sposobna za “provjetravanje tužilaštva”.

“Podržaćemo samo ono rješenje koje će donijeti promjene”, rekla je ona. Slično obrazloženje ima i SDP, koji smatra da tužilaštvu treba svježa krv.

Ako ni u drugom krugu niko ne dobije većinu, biće raspisan novi konkurs za najvažniju funkciju trenutno u pravosuđu, naročito sada, kada se od Crne Gore traži odlučniji obračun sa visokom korupcijom. Zasada nema indicija da bi DF ili SDP podržali Vučkovića, Jovićevićevu ili Stojanku Radović jer smatraju da njihov rad nije pokazao stvarnu volju za profesionalizaciju tužilaštva.

SNP krije za koga će biti

Poslanici SNP-a juče nijesu bili voljni da kažu ko od kandidata uživa njihovo povjerenje.

Njihova dva poslanika Snežana Jonica i Obrad Gojković nijesu bili na Odboru kada su kandidati saslušavani, jer smatraju da za to nema zakonskog osnova, objašnjeno je juče “Vijestima” u toj partiji. SNP se ranije već izjasnio protiv Vučkovića, kao i ostale opozicione partije.

Protiv njega je bila i SDP. Stav SNP-a bi mogao biti jasniji danas, kada se budu birali članovi Sudskog savjeta i kada će se znati koje će stranke podržati njihovog člana Dobricu Šljivančanina.

Bonus video: