Počinje izbor za članove Savjeta RTCG: Nova bitka za većinu

Za dva mjesta u Savjetu RTCG kandidovano je troje: Goran Đurović, Slavica Striković i Milan Radović
79 pregleda 2 komentar(a)
Savjet RTCG, Foto: Zoran Đurić
Savjet RTCG, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 13.03.2014. 11:25h

Za devet mjesta u Savjetu RTCG, tijelom koje upravlja Javnim servisom i bira čelnike te medijske kuće, prijavilo se 16 kandidata. Univerziteti imaju pravo na jednog člana - državni i UDG predložili su režisera Nikolu Vukčevića, a Univerzitet Mediteran Katarinu Švabić. Za mjesto koje pripada nacionalnim ustanovama kulture i nevladinim organizacijama iz oblasti kulture prijavili su se Gojko Kastratović i Dragana Tripković. CANU i Matica crnogorska predložili su profesora Perka Vukotića, a Privredna komora i Unija poslodavaca, koje imaju jedno mjesto, Ivana Mitrovića i Voja Banovića. Za mjesto koje pripada NVO iz oblasti medija kanididati su Nikola Vujanović i Mimo Drašković. Vujanović je već godinama član Savjeta.

NVO iz oblasti zaštite ljudskih prava, koje imaju pravo na dva mjesta, predložile su Gorana Đurovića, Slavicu Striković i Milana Radovića.

Dva sindikata kandidovala su Marka Nikčevića (SSCG) i Vladimira Pavićević (USS). Iako ne pripada nijednoj od reprezentativnih sindikalnih centrala, kandidat za to mjesto ponovo je i Veselin Vujanović iz Sindikata državnih organa. Vujanović je u sadašnji sastav Savjeta ušao kao predstavnik provladinog Saveza sindikata, u kojem je u međuveremenu smijenjen sa pozicije generalnog sekretara, pa je osnovao svoj Sindikat državnih organa.

Za svoje mjesto Olimpijski i Paraolimpijski komitet predložili su Igora Tomića.

Ko će u Savjet odučiće Administrativni odbor Skupštine CG, koji će na današnjoj sjednici otvoriti tu priču. Poslanici će tako birati između više kandidata organizacija koje imaju jednako pravo.

Administrativni odbor u roku 15 dana treba da utvrdi predlog sastava novog savjeta. Da bi taj predlog postao važeći, potrebna je većina u skupštinskom plenumu.

Članovima Savjeta RTCG mjesečna zarada je oko 500 eura.

Bonus video: