Upozorenje iz Urgentnog centra: Samo je pitanje kada će neko izgubiti glavu

"Učestalost napada na zdravstvene radnike je poprimila takve razmjere da se može govoriti o epidemiji"
414 pregleda 47 komentar(a)
Urgentni blok, Foto: Boris Pejović
Urgentni blok, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 13.03.2014. 13:16h

Fizički i verbalni napadi na medicinsko osoblje postali su svakodnevica, a ne izuzetak, izjavio je ljekar Urgentnog centra u Kliničkom centru Nikola Fatić.

"Učestalost napada na zdravstvene radnike Urgentnog centra je poprimila takve razmjere da se može govoriti o epidemiji. U posljednja tri dana desila su se dva ozbilja incidenta u kojima je morala da interveniše policija, medicinsko i nemedicinsko osoblje, kako ne bi nastupile ozbiljnije posljedice po život i zdravje zaposlenih i pacijenta. Pojedini zaposleni zadobili lakše tjelesne povrede i zatražili pomoć dežurnog psihijatra zbog enormne količine stresa koji preživljavaju svakodnevno i koji kulminira u tim situacijama", kazao je on "Vijestima".

Fatić napominje da su u takvim situacijama zaposleni prepušteni sami sebi:

"Kolege i ja lično sam u bezbroj navrata što usmenim, što pismenim putem, upozoravali nadređene, pojedine članove menadžmenta, da je samo pitanje trenutka kada će, usled enormnog broja pacijenata, katastrofalih uslova rada, nepostojanja profesionalnog obezbjeđenja, neko od pacijenta ili zaposlenih izgubiti glavu. Reakcija menedžmenta je bilo ćutanje ili šturi usmeni odgovor da je to stvar psihofizičkog drila i karakteristika radnog mjesta i apsolutni izostanak bilo kakve sistemske reakcije, uz poruku da sami potražimo svoja prava. Izuzetak je slučaj kada je izvršen pritisak javnosti i pojedinaca u slučaju napada 'Zagoričana'".

On predlaže unajmljivanje profesionalnog obezbjeđenja, dobijanje statusa službenog lica za vrijeme rada u UC, beneficirani radni staž i patrolu policije u krugu bolnice.

“Jedna mjera bi mogla biti da članovi menadžmenta svojim primjerom pokažu kako su i koliko spremni da rade u UC pod ovakvim uslovima”, rekao je Fatić.

Bonus video: