DSS: Zauvijek ćemo nositi pečat Ranka Kadića

"Štitio je srpski narod i državu, koju su drugi razarali, pravio je stranke, koje su drugi rušili, pravio je karijere, koje su drugi zloupotrijebili"
246 pregleda 3 komentar(a)
Ranko Kadić, Foto: Boris Pejović
Ranko Kadić, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 12.03.2014. 12:38h

Demokratska srpska stranka (DSS) će zauvijek nositi pečat Ranka Kadića, rekao je na komemorativnoj sjednici portparol Matija Nikolić.

Kadić je preminuo u nedjelju u Novom Sadu. Bio je predsjednik DSS-a, poslanik u Skupštini Crne Gore,savezni poslanik Skupštine SRJ i državne zajednice Srbije i Crne Gore. Bio je ministar bez portfelja u prvoj višestranačkoj Vladi Crne Gore.

Nikolić je rekao da su na Kadiću lomila sva istorijska, društvena i ljudska previranja.

"Ispod naizgled grubosti i glasnog govora, krila se jedna čista duša zagledana u sve nepravde ovog svijeta sa nekom iskonskom unutrašnjom željom da čuje vapaj bolesnog, poniženog i uvrijeđenog", rekao je Nikolić.

Kadić je, kaže on, kao ljekar bio od onih posebnih, koga su kolege cijenile, a za koje su se pacijenti vezivali.

"Vjerovali su mu, vjerovali su njegovom znanju i procjeni, davao je nadu i utjehu, na samo njemu svojstven način. I kao ljekar i kao čovjek, imao je onu posebnu osobinu o kojoj sam nikad nije govorio-ljude nije gledao i nije dijelio ni po godinama, ni po polu, ni po naciji, ni po vjeri, tražio je u njima ono ljudsko, plemenito", rekao je Nikolić.

Prema njegovim riječima, Ranko se nije štedio. "Štitio je srpski narod i državu, koju su drugi razarali, pravio je stranke, koje su drugi rušili, pravio je karijere, koje su drugi zloupotrijebili".

Danas, kada su Rankove zemaljske borbe završene, kaže Nikolić, prijatelji ćute, muškarci plaču, protivnici se zaklinju u njegovu čast i poštenje.

"Na svim javnim mjestima, i u svim glasilima koja su prenijela vijest o preranoj smrti Kadića, u svim komentarima postoji samo jedna riječ - bio je čovjek", kazao je Nikolić.

Bonus video: