Kvir Montenegro: Rad Savjeta za zaštitu od diskriminacije nije transparentan

"Savjet ćuti i o informacijama o finansijskoj podršci koja je pružena organizacijama"
3 komentar(a)
LGBT, parada ponosa Podgorica, Foto: Damira Kalač
LGBT, parada ponosa Podgorica, Foto: Damira Kalač
Ažurirano: 12.03.2014. 12:28h

Savjet za zaštitu od diskriminacije, odnosno Vlada, odbili su da dostave na uvid zapisnike sa sjednica Kvir Montenegru, kažu u ovoj asocijaciji, i time još jednom dokazali sa kolikim nivou transparentnosti nastupaju u svom radu.

"Crnogorska LGBTIQ Asocijacija „Kvir Montenegro“ obavještava javnost da je potpuna netransparentnost rada Savjeta za zaštitu od diskriminacije i zvanično potvrđena kroz pozitivno rješavanje tri pritužbe koje su podnesene Agenciji za zaštitu podataka ličnosti i slobodan pristup informacijama zbog ćutanja administracije, Savjeta i Generalnog sekreterijata Vlade, odnosno nepostupanja po zahtjevima za slobodan pristup informacijama.

Svojim ćutanjem Savjet, odnosno Vlada, odbili su da Kvir Montenegru dostave na uvid zapisnike sa sjednica Savjeta za zaštitu od diskriminacije; detalje u vezi sa formiranjem Radne grupe Savjeta koja je izradila finalni tekst Strategije unapređenja kvaliteta života LGBT osoba, kao i detalje o kriterijumima na osnovu kojih su lica koja nisu članovi Savjeta angažovana u radu tog tijela u svojstvu eksperata ili konsultanata.

Savjet ćuti i o informacijama o finansijskoj podršci koja je pružena organizacijama, konkretnim projektima i aktivistima/kinjama za ljudska prava LGBT osoba tokom prethodnih pet godina, kao i o detaljima o sredstvima koja su utrošena na realizaciji specifičnih aktivnosti Vlade na polju promocije i zaštite ljudskih prava LGBT osoba.

Kvir Montenegro od početka svog rada doživljava ignorisanje od strane Savjeta, čime to Vladino tijelo kojem je u mandatu zaštita od diskriminacije direktno diskriminiše jednu organizaciju.

Pored ignorisanja zahtjeva za članstvo u Savjetu Predsjednika UO Kvir Montenegra, Savjet nije našao za shodno da se bavi ni pritužbom koju smo podnijeli tom Vladinom tijelu povodom govora mržnje prema LGBT osobama protiv v.d. Načelnika KP Doma ZIKS-a Milana Radovića, kao ni održanom Povorkom ponosa koji je Kvir Montenegro organizovao u Podgorici.

Vjerujemo da je razlog odnosa Savjeta prema Kvir Montenegru u našoj kritičnosti prema nepravilnostima i svakom obliku netransparentnog djelovanja. Sve dosadašnje aktivnosti Kvir Montenegra pokazale su namjeru i kapacitet da sa institucijama sistema kvalitetno sarađujemo na polju promocije i zaštite ljudskih prava LGBT osoba, ali u skladu sa demokratski utvrđenim i transparentnim vrijednostima i procedurama. To podrazumijeva i kritikovanje kada za to postoji razlog. No, cijena koju zbog takvog svog djelovanja kontinuirano plaćamo je nedopustiva.

Kvir Montenegro, kao organizacija koja okuplja veliki broj LGBTIQ osoba iz Crne Gore, a koja kontinuirano nailazi na ignorisanje od strane Savjeta za zaštitu od diskriminacije, Vladi se obratila sa ukupno osam zahtjeva kojima je tražen pristup prema 36 informacija koje su od značaja za ljudska prava LGBT osoba u Crnoj Gori, a čiji sadržaj omogućava konkretan uvid dosadašnji rad Savjeta i Vlade na tom polju", zakljućuje se u saopštenju ove organizacije.

Bonus video: