Ozon: Iz Berana u Nikšić dovezeno 25 kamiona otpada

Iz Ozona saopštili da je na smetlište Mislov do iz opštine Berane dovezen i deponovan neselektivno sakupljeni otpad
106 pregleda 12 komentar(a)
Mislov do, Foto: Ivan Petrušić
Mislov do, Foto: Ivan Petrušić
Ažurirano: 12.03.2014. 12:46h

Ekološki pokret "Ozon" iz Nikšića pokrenuće inicijativu ka nadležnim inspekcijama da se neuređeno smetlište Mislov do koje je, kako kažu iz te NVO, "tempirana bomba“ zatvori i hitno sanira.

Razlog za takvu inicijativu je podatak do koga su došli koristeći pravo na slobodan pristup informacijama da je 25 kamiona neselektivno sakupljenog otpada iz opštine Berane dovezeno i deponovano na lokaciju koja je, kako ističu, odavno premašila kapacitete i za opštinske potrebe.

"Započeli smo analizu dobijene dokumentacije sa pravnim savjetnicama i već smo identifikovali više nepravilnosti koje se tiču kršenja Zakona o upravljanju otpadom, ali i drugih nezakonitih radnji. Zbog toga ćemo podnijeti prekršajne i krivične prijave protiv svih u lancu nadležnosti koji su doprinijeli da se dođe u sadašnje katastrofalno stanje kada je upravljanje otpadom u pitanju”, navodi se u saopštenju “Ozona” koje potpisuje direktor te NVO Aleksandar Perović.

On ističe da su posebno razočarani lokalnom upravom opštine Nikšić koja umjesto da se okrene rješavanju nagomilanih ekoloških problema u "jednoj od već decenijama najugroženijih životnih sredina ne samo u Crnoj Gori, već i regionu, daje sebi za pravo da podržava nesposobne lokalne uprave, poput sada već odlazeće garniture u Beranama”.

Kako je prošlo skoro godinu od kada je dužnost preuzela nova lokalna vlast u Nikšiću Perović smatra da je to bio dovoljan period da pokažu ozbiljnost u rješavanju ekoloških problema.

Umjesto konkretnih rezultata do sada su, kako je istakao Perović, organizovane samo prezentacija sa neutemeljnim podacima i sastanci, zbog čega će ta NVO nastaviti da ukazuje na nepravilnosti kako bi spriječili dalju devastaciju životne sredine.

"Nikšić ima sve perspektive da se razvija na održiv način i da pravilno koristi prirodne resurse kojima je veoma bogat, a ne da se potencira priča o ‘otpadu kao resursu’, jer ako je smeće i to tuđe, jedini resurs koji lokalna uprava prepoznaje kao razvojnu šansu onda je možda bolje da se otvori prostor za one koji imaju viziju i znanje da iskoriste ono što im je na raspolaganju”, poručuju iz “Ozona”.

Iz priložene evidencije ulaska kamiona iz Berana na neuređeno smetlište Mislov do vidi se, kako ističu iz “Ozona”, da je na samom kraju predizborne kampanje u tom gradu zaključno sa danom lokalnih izbora neselektivno sakupljeni otpad nezakonito dovozen i deponovan u Nikšić.

"Smatramo da je ovo još jedan dokaz da su putevi otpada unutar Crne Gore veoma slični putevima droge, te da se nesmetano krši Zakon o upravljanju otpadom i da u tome učestvuje čitav lanac nadležnih institucija koje se rukovode sebičnim i ličnim interesima umjesto da štite javni interes", naglašavaju iz “Ozona”.

Bonus video: