Verige u Boki Kotorskoj: Fekalije u zaštićenoj baštini UNESCO-a

Inače, to je prvo mjesto poslije granice, gdje turisti staju da odmore i vide najuži dio zaliva
115 pregleda 12 komentar(a)
Ažurirano: 11.03.2014. 13:40h

Na samom ulazu u Boku Kotorsku, na Verigama u blizini table koja označava Unesko-ovo područje svjetske baštine i zaštićenog prostora, sa regionalnog puta, niz obalu do mora se redovno iz kamiona istovaraju đubre i razne vrste otpada.

“Da zlo bude veće”, kazala je Sonja Vujović koja je ukazala na ovaj problem, ”odmah pored tog 'užasa' je ispražnjena čitava fekalna cisterna, pa se sa tog lokaliteta širi nepodnošljiv smrad”.

Vujović tvrdi da je dobila informaciju od pojedinih vozača kamiona, koji se tu zaustavljaju da odmore, da se svaka 3-4 dana na tom mjestu isprazni sadržaj iz fekalne cisterne.

“Ovo je inače prvo mjesto poslije hrvatske granice, gdje se zaustavlja autobus sa turistima, da bi se odmorili i pogledali najuži dio Bokokotorskog zaliva, dva predivna ostrva i Perast. Zamislite njihovog zaprepaštenja kada spuste pogled naniže i ugledaju svu ovu našu "netaknutu prirodu'- kaže ogorčena Vujović, uz opasku da se kotorska Komunalna policija umjesto da se pozabavi ovim problemom, bavi gradilištem turističkog naselja u Kostanjici, čiji je ona investitor, a koje se nalazi 700 metara od Veriga.

“Komunalna policija se zaustavlja gotovo redovno pored gradilišta turističkog naselja u Kostanjici, sprečavajući na sve moguće načine ljude da obalu očiste i urede, a pod izgovorom raznih "devastacija" obale ili razloga, koje im tog trenutka padnu na pamet. A načelnik komunalne policije ostavlja graditeljima "saopštenja" o kaznama od 20.000 eura zbog deponovanja kamena na obali i “strašne” devastacije. Mislim da bi ovo đubre i fekalije na Verigama trebalo da mu upotpuni uvid i pojasni zadatak, koji njegova komunalna služba ima, a to je održavanje komunalnog reda i čistoće u opštini a ne kažnjavanje ljudi sa inicijativom”, kazala je Vujović koja je “Vijestima” poslala fotografije tog lokaliteta.

Ona ističe da je i ekološka inspekcija vrlo često na ovom potezu, te da je to njihova osnovna djelatnost; da sačuvaju obalu i ne dozvole da ovakvu sliku pokazujemo svijetu.

“Pitao me je jedan stranac: što to znači "netaknuta priroda?" I pade mi na pamet da mu odgovorim da to znači da je priroda kod nas toliko netaknuta, da ni đubre koje bacimo ne tičemo, ali naravno bilo me je sramota, pa sam mu napričala nešto o kanjonu Tare, Durmitoru i svim našim ljepotama, koje još nismo svojim nemarom "taknuli", zaključuje Vujović.

Načelnik Komunalne policije u Kotoru, Zoran Vučinović, nije odgovorio na pitanja “Vijesti” koja su mu proslijeđena u petak, a tiču se problema na koje je ukazala Vujović.

Bonus video: