Luka Kotor: Gasili "zapaljeni" brod i spriječili izlivanje nafte

Posada broda simulirala je spuštanje čamca za spašavanje i spasavanje čovjeka u moru
79 pregleda 2 komentar(a)
Ažurirano: 10.03.2014. 15:02h

Koordiniranom akcijom više državnih službi, mali kruzer „Athena“ na vezu u luci Kotor je spašen od uništenja u požaru, a akvatorijum Kotorskog zaliva zaštićen od ekološkog incidenta većeg obima sa izlivanjem nafte – rezultat je zajedničke vježbe koju su priredili Luka Kotor i kotorska opštinska Služba zaštite i spašavanja.

Dok su putnici sa 60-metarske „Athene“ – redovnog gosta Luke Kotor bili na izletu i obilazili Stari grad, mali kruzer koji pripada hrvatskoj kompaniji „Grand Circle Cruise Line“ preuzelo je unapred isplaniranu „ulogu žrtve“.

Iscenirano je navodno izbijanje požara na brodu pod zapovjedništvom kapetana Ante Demovića, nakon čega je u dejstvo stupio čitav niz subjekata – Služba bezbjednosti Luke Kotor, Služba zaštite i spašavanja Opštine Kotor, Mornarica VCG, Granična pomorska policija, Uprava pomorske sigurnosti, Lučka kapetanija, Dom zdravlja i Opšta bolnica Kotor....

Dok su „požar“ na „Atheni“ sa kopna gasila četiri vozila Službe zaštite i spašavanja, a sa mora vodeni topovi remorkera PR-41 „Orada“ Mornarice VCG, vatrogasci sa izolacionim aparatima, ušli su u „zadimljene prostorije“ na brodu, pronašli i evakuisali povrijeđene koje je odmah preuzela ekipa Hitne pomoći.

Posada broda simulirala je spuštanje čamca za spašavanje i spasavanje čovjeka u moru. Plovila Luke Kotor i Mornarice potom su „Athenu“ okružili plutajućom branom kako bi spriječili širenje naftne mrlje, prosuti su tzv. disperzanti – materije koje razbijaju naftnu mrlju, a sa „Orade“ je u more spušten skimer – naprava koja usisava masne materije sa površine mora i odvodi ih na prečišćavanje u separatore.

Ekipa ronilaca Službe zaštite Kotor potom je pregledala podvodni dio broda u potrazi za eventualnim oštećenjima i mjestima iz kojih ističe nafta. Vježba je okončana tehničkim zborom na kome je posjetiocima prikazan najveći dio opreme za djelovanje u slučaju ekoloških incidenata na moru, a koju je nedavno nabavila Uprava pomorske sigurnosti.

Pored menadžmenta Luke Kotor, vježbu su pratili komandant MVCG, kapetan bojnog broda Darko Vuković, predstavnici Ministarstva pomorstva i saobraćaja, Opštine Kotor i drugih institucija.

„Prezadovoljan sam vježbom, koordinacijom i rezultatima djelovanja ovoliko različitih službi i institucija. Kao najprometnija luka u Crnoj Gori u koju dolaze brodovi posljednje tehnologije, mi moramo biti spremni da adekvatno reagujemo u slučaju bilo kakve vanredne situacije, iako se nadamo da će takvi dogadjaji na sreću svih nas, ostati samo u domenu vježbe", ocijenio je izvršni direktor Luke Kotor Vasilije Kusovac, posebno se zahvaljujući na saradnji kompaniji „Grand Circle Cruise Line“ i posadi kruzera „Athena“.

Vježba je bila prilika da Mornarica VCG i Uprava pomorske sigurnosti predstave mogućnosti djelovanja u slučaju ekoloških incidenata na moru, kao i opremu vrijednu preko milion eura koju je UPS nabavila krajem prošle godine. Oprema je stavljena na raspolaganje Odredu za spašavanje MCG, a premijerno je prikazan njen dio, privremeno instaliran na remorkeru „Orada“.

„Ovo su misije i zadaci koji nisu tipični za Mornaricu, ali mi kao državna institucija želimo da damo svoj puni doprinos i da se uključimo i u misije civilnog sektora. Imamo kapacitete i adekvatno osposobljene ljude u domenu traganja i spašavanja, osiguranja bezbjednosti brodova i luka, pružanja pomoći na moru i spriječavanja zagađenja i logično je da MCG preuzme dio odgovornosti i u ovom domenu", istakao je komandant MCG, kapetan bojnog broda Darko Vuković.

On je posebno naglasio saradnju sa UPS na domenu spriječavanja zagađenja mora, dodajući da će uskoro, uz novu opremu i poseban mali 12-metarski ekološki brod „EKO-1“ UPS, koji je stavljan na raspolaganje Mornarici, u te svrhe biti korištena i jedna nekadašnja mornarička peniša nafte.„To plovilo je u remontu i biće završeno za 20-tak dana, pa ćemo uskoro imati na raspolaganju i tu penišu koja u slučaju potrebe, može da prihvat do 200 tona zauljenih voda i doprinese borbi protiv zagađenja mora", rekao je Vuković.

Galerija

Bonus video: